Защитникът на ЦСКА Мено Кох даде дълго интервю пред нидерландското издание „Voetbal Zone“, цитирано от dsport, в което говори по множество теми, свързани със себе си. Акцентът бе поставен върху престоя му в ЦСКА – трансферът на „Българска армия“, приспособяването към играта в България, впечатленията от базата на клуба и като цяло за живота в България.

„Само броим… Един, двама, трима, четирима, петима, това е шестият ми треньор, откакто започнах да играя тук“, заяви той за треньорските смени в тима.

Кох сподели и впечатленията си от Саша Илич, с когото работи през миналия сезон: „Той е първият треньор, който е издържал цял сезон от моето пристигане през 2021 г. Имах смесени чувства относно миналия сезон. Илич със сигурност търсеше стабилизиране на отбора в началото и в крайна сметка се борихме да спечелим шампионата до последния ден. В предпоследния кръг играхме дерби у дома срещу ФК ЦСКА 1948. Стана 1:1 и малко преди края пропуснахме дузпа, така че Лудогорец ни поведе. В резултат на това изпуснахме шампионата с една точка“.

„Разбира се, пропускането на титлата боли известно време. Имахме много кратка ваканция след това. Сезонът приключи на 7 юни и на 20 юни трябваше да се явим в клуба. Така че новият сезон все още не върви много добре. След равенство и победа в първенството, играхме срещу Сепси в предварителните кръгове в Лигата на конференциите. У дома играхме много слабо и след това поражение с 0:2 треньорът беше уволнен“, коментира нидерландецът слабия старт на този сезон.

Кох разказа и за трансфера си на „Българска армия“: „През лятото на 2020 г. за първи път се свързаха с мен, което беше едва в последния ден от трансферния прозорец в девет часа вечерта. Казах: „Съжалявам, но няма да взема толкова прибързано решение през следващите три часа.“ Благодарих им за интереса и се фокусирах върху Ойпен. Следващата зима беше февруари и предположих, че трансферният прозорец е почти затворен в много страни. Тогава изведнъж ми се обади собственикът на ЦСКА и ми каза, че все още се интересуват от мен“.

За Кох този път изборът за ЦСКА е направен бързо: „В НАК Бреда и Ойпен се борих да не изпаданем няколко години. Бях готов и за клуб, който се състезава за спечелване на трофеи. Освен това можех да играя европейски футбол в ЦСКА, което също ме привлече изключително много. Като цяло бях решен да се впусна в приключението. Направих запитвания към Юрген Матей, който вече играеше в ЦСКА. Разбира се, не може да се сравнява с Нидерландия или Белгия, но той беше много доволен от клуба. В рамките на два дни отидох там, за да подпиша договор. Юрген наистина ми помогна много през първите седмици. Неговата приятелка и моята също се разбираха добре, така че и това е хубаво“.

„Скоро след това бях аут за половин година. Първоначално имах малко разкъсване на сухожилието на бедрото. Върнах се към тренировките, въпреки че все още не се чувствах добре. На един последен спринт на една тренировка скъсах сухожилието напълно и трябваше да ме оперират в Лондон. В резултат на това пропуснах цялата първа половина на сезон 2021/2022 г“, разказа футболистът за проблемът си с контузията.

Кох играе в България от три години и половина, като не съжалява, че е избрал ЦСКА: „В клуба имаме всички съоръжения, от които се нуждаем, но всичко е изключително остаряло. Клубът ще построи нов стадион до една-две години. Сегашният стадион е много стар, има мухъл по тавана и понякога имаме малки течове. Такъв стадион също има своето очарование, защото клубът има богата история и освен това има големи успехи в Европа“.

„Недостатък е, че не ни е позволено да играем европейските си мачове на собствения си стадион, защото той просто не отговаря на изискванията на УЕФА. Можем да играем там в първия кръг, за втория кръг трябва да отидем на стадиона, където играе мачове българският национален отбор. Намира се в същия парк като нашия собствен стадион, на около стотина метра. Нямам чувството, че приоритетите на ЦСКА са материалната база, но като футболисти изобщо не се занимаваме с това. Ние просто имаме три отлични полета и, например, ледена баня, която можем да използваме“, коментира той за проблемите в инфраструктурата на ЦСКА.

Кох каза, че се е научил да се справя с остарелите съоръжения: „Просто е по-малко важно за клуба. Забелязвате и истинска разлика с Нидерландия, където всичко е малко по-строго. Тук в България например винаги можеш да уговориш нещо с полицията, ако направиш нарушение. Например изобщо не бяха стриктни с маските по време на корона пандемията. Трябваше да ги носиш само в супермаркета“.

Бранителят разказа за взаимоотношенията си с другите нидерландци в състава: „И Юрген Матей, и Брадли де Нойер отсъстваха от игра дълго време поради травма на кръстната връзка. В края на май те бяха контузени почти веднага един след друг. При Юрген беше само кръстната му връзка, така че трябва да се възстановява три месеца и след това ще тренира отново. Брадли трябваше да оперира менискуса си. Надявам се заради него той да може да се присъедини отново към нашата селекция след зимната пауза“.

Що се отнася до София, бранителят заяви, че е останал доволен от града: „София е много по-модерна, отколкото очаквах. Това е най-големият град в България, така че тук ми е много удобно. Например Разград, където Лудогорец играе своите мачове, наистина е дупка. Вече посетих няколко града освен София. Пловдив например също е много хубав и определено го препоръчвам. Това, което намирам за смешно, е, че тук, в центъра на София, все още можете да видите част от комунистическия режим от миналото: тези стари порутени жилищни комплекси и, например, а до тях един много модерен и луксозен търговски център“.

„Тук в София имате и много хубави заведения за хранене, доста модерни. Знам, че тук има много IT компании, така че интернетът също е много добър тук. Това са хубави сигнали. Все повече хора идват да живеят в София, докато преди хората искаха да напуснат града. Градът е голям, но можете да стигнете навсякъде за двадесет минути. Когато ме питат какви са българите, винаги казвам, че първият контакт може да бъде труден. Не са малко нацупените и незаинтересованите. Особено ако попитате нещо на английски, хората могат да изглеждат малко раздразнени. Но ако опознаеш по-добре българите, ще видиш, че те са много мили хора“, сподели Кох за българската столица и за хората в нея.

Кох също е много впечатлен природата: „Тук е наистина красиво. В града има много паркове. Аз самият живея извън центъра в планината, там имам фантастична гледка към центъра на София. Зад нас мога да ходя пеша и да карам колело, така че има какво да правия тук. На двадесет минути път с кола тук също има красива и голяма ски зона през зимата. Особено през зимата това село има много приятна атмосфера. И накрая, мога да препоръчам на всички да посетят Седемте рилски езера, които са група от ледникови езера, разположени в северозападната част на Рила в България“.

Относно бъдещите си планове, той заяви: „Дали съм готов за ново предизвикателство или стъпка напред? Трудно ми е да гледам по-далеч от този сезон. Аз също току-що станах баща, така че това също е нещо, което трябва да обсъдя с моята приятелка. Възможно е от клуба да ми направят предложение за една или две години. Може би приятелката ми иска да се върне в Нидерландия. Аз самият не бих искал да го направя, но предпочитам още няколко години в чуждестранен клуб. Дъщеря ни е още много малка, така че сега е малко по-лесно да играем в чужбина. По стечение на обстоятелствата днес моята приятелка отиде в Нидерландия с детето“.