Изпитвате жажда сутрин? Не посягайте към кафето!

кафе

Лято е, топло е, но това не е причина кафеманите да се откажат от навика си да започват деня с тонизиращата напитка.

Напротив, заради липсата на тонус в горещото време, постоянната жажда и дори лятното безсъние хората могат дори да посягат по-често към кафето в горещото време. До какво води обаче този навик?

Руският лекар Олег Перушкин коментира какви са опасностите от кофеина в горещите дни за някои категории хора и по-специално как той влияе върху кръвното налягане. Приемът му в жегата води до неблагоприятни промени с кръвното.

„Ако още със ставането изпитвате жажда, не бързайте да посягате към любимата си кофеинова напитка. Най-добрата опция за утоляване на жаждата е обикновена вода, която не е газирана.

Но сладките сокове, газираните напитки, смутитата и другите вкусотии е най-добре да ги оставите за вечерта, когато е по-хладно“, казва експертът. Той съветва и кафето да не се пие в горещините.

Според д-р Перкушин напитките с ярък аромат и богат вкус – са по-приятни за пиене в хладен ден. Но през лятото кофеинът може да причини внезапно влошаване на здравето.

Както отбеляза терапевтът, в жегата, след една малка чаша еспресо, могат да настъпят не най-благоприятните промени в благосъстоянието.

Най-често налягането се повишава след консумацията на напитката и може да се покачи до стойности над 150/90. Също така кофеинът в жегата може да се ускори сърдечния ритъм, да се появи треперене на ръцете и леко замайване.

Ефектът ще бъде по-слаб, ако пиете охладена кофеинова напитка, например фрапе. Но наличието на кофеин в нея не я прави напълно безопасен за здравето, припомня експертът.

„Ако нямате значителни проблеми със сърцето или кръвоносните съдове, тогава през лятото можете да пиете кафе с мляко, но не повече от 2 чаши на ден“, казва лекарят, предаде Zdrave.to.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории