Нургюл Салимова: Горда съм от постигнатото, видях, че трудът ми е оценен

Нургюл Салимова

Не успях да спечеля купата, но вярвам, че играх достатъчно добре. Много съм горда с постигнатото. Усетих подкрепата на много хора, както от България, така и от целия свят. Това ми показа, че трудът ми е оценяван и че хората ме обичат. Зареди ме с положителна енергия. Това каза на пресконференция българският вицешампион от Световната купа по шахмат Нургюл Салимова.

„Напрежението на Световната купа със сигурност може да е фактор, позицията, часовникът. Вярвам, че световно известни шахматисти също са пропускали много победи. Точно на финала изпуснах две спечелени позиции. Вярвам, че това беше от напрежението и от неща, които не са свързани пряко с шаха. Бях много близо до това да спечеля Световната купа. В такъв момент в главата ти се въртят много различни мисли, които те разсейват“, обясни още тя.

Нургюл не е спряла да тренира дори в последните дни, но признава, че има нужда от време, за да се възстанови. „По-скоро имам нужда да си почина психически, но шахът не ми пречи за това. За мен е удоволствие да гледам шах и да играя. След 1 месец е Европейската клубна купа по шах за жени в Албания, в която ще взема участие“, уточни още българският вицешампион.

„Онзи ден, когато се прибрах, бях пътувала 12 часа, не бях спала нормално месец и половина заради стрес, пътувания, подготовка. Единственото, което исках, бе да прегърна родителите си, тъй като не ги бях виждала повече от месец. Всеки би се подразнил, не мисля, че е била някаква остра реакция“, коментира още Салимова.

„Горд и щастлив съм от успеха на Нургюл. Там тя извърши един подвиг. Надявам се това да даде още един силен тласък за детския шахмат: в училищата, по клубовете. Вярвам, че предстоят добри години за българския шахмат“, каза нейният треньор.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории