Извънредно! Викат спешно здравния министър във Варна заради криза

доц христо хинков

Здравният министър проф. Христо Хинков ще бъде поканен във Варна, за да се запознае лично с проблемите в Белодробната болница и с вариантите тя да бъде изведена от хроничната финансова криза, в която се намира от над 13 г. Това съобщиха от областната администрация след инициирана от областния управител доц. Андрияна Андреева работна среща с управителя на здравното заведение доц. Христо Ганчев, председателя на Общинския съвет във Варна Тодор Балабанов, заместник-кмета Коста Базитов, директора на УМБАЛ „Св. Марина“ проф. Силва Андонова и представители на РЗИ.

Болницата страда от недофинансиране, тъй като държавната субсидия за лечението на пациенти с туберкулоза е доста по-ниска от реалните разходи. Макар да не е общинска, за 10 г. от местната хазна са отпуснати 4,5 млн. лв. за спешно покриване на дългове към доставчици и персонал. Според отчета на доц. Ганчев в момента в стационара се лекуват 18 пациенти с туберкулоза, а задълженията към НАП, общината и за изхранване на болните възлизат на 190 000 лв.

Вариантът лечебницата да бъде прехвърлена към УМБАЛ „Св. Марина“ не е на дневен ред. Университетската болница има идеен проект за реконструкция на инфекциозната клиника за 47 млн. лв., но в него не е включена база за Белодробната болница, а промяната на проекта би отнела още време и пари, стана ясно на срещата.

Мнението на участниците в нея е, че държавата трябва да има грижа за социално-значими заболявания като туберкулозата и е редно да завиши финансирането на закъсалата болница, която обслужва населението на няколко области в Северна България. Алтернативата е здравното заведение да бъде закрито, а пациентите да бъдат изпратени в специализирани клиника в съседни райони. Такова решение вече бе гласувано два пъти от местния парламент.