„Пригожин загина! Не се заблуждавайте, Васил Божков няма да лежи в затвора“

7 Dni Sofia27.08.2023
васил божков

Пригожин наскоро загина. Достатъчно известен човек и фактор във войната в Украйна. Разследващите имат данни, че Божков е комуникирал с него. Но това е преди началото на войната. Божков отрича. Това няма общо с материалите по делото и обвиненията, които са му повдигнати. Това коментира журналистът Кирил Борисов по НОВА по повод информацията, че Васил Божков е работил с Пригожин. 

По думите му Васил Божков вчера в съда е изглеждал спокоен.

Прие това, че ще остане в ареста, докато се произнесе Апелативният съд. Според мен не са верни симулациите, че има договорка между него и прокуратурата. Прокурорът по делото бе категоричен, че Божков трябва да остане в арестта за постоянно. Това не се случи, например, с Георги Попов. Той бе освободен срещу 40 000 лв. гаранция. Едва ли човек като Божков може да бъде заблуден, особено за предприемането на такава крачка. Има нещо друго, което го е накарало да се върне в България. Според адвокати е имал забрана да напуска Дубай, защото е имало заплаха за живота му, добави още журналистът.

Мярката за неотклонение не е присъда по дело. Доказателствата по него са събрани. Сега ще бъде разпитват като обвиняем и длото трявба да взеле в съд, каза още той.

Относно информацията, че Божков е бил предупреден от политици да напусне България, Борисов посочи: „Ще стане ясно кои са политиците. Делото става публично, когато влезе в съда. Без намесата на политици, хора като Божков няма как да натрупат тези пари. Няма да съм учуден, ако политици са замесени с изненадващото му заминаване“.

Журналистът коментира, че не вижда пряка връзка между убийството на Алексей Петров и изненадващото завръщане на Васил Божков.

Тези събития са следствие от други процеси, които текат в страната. Като се почне от трудните преговори за съставяне на това правителство, настоването Гешев да бъде отстранен, атентата срещу него, убийството на Къро, след това на Алексей Петров, няколко дни по-късно Божков се върна в България. Тече разпределение на власт, бизнес и пари след като се състави правителството. Междудругото не мисля, че Алексей Петров е бил архитект на това правителство, отбеляза още Кирил Борисов.