Обратно на МОН: Учители се обявяват против намаляването на домашните

ученици

МОН предвижда промени в наредбата за оценяване на учениците. Причината – постъпили жалби от родители за претоварване на учениците вследствие нецелесъобразно задаване на писмени самостоятелни работи и заради големия брой изпитвания.

Диян Стаматов, председател на Съюза на работодателите в системата на просветата, смята, че намаляването на домашните, като форма на облекчаване на режима на децата, не е логично. „Даването на домашни и е негласен договор между ученици и учители, така че да може да се осъществи подготовка на предстоящия материал. Домашни се дават по български и математика, по другите предметки е нормална подготовка по конкретна тема. Би могло да се намали обемът на задачите, но да се махнат изобщо означава да не се обърне никакво внимание на основните предмети, точно когато има най-много време за самоподготовка“, обясни Стаматов пред NovaNews.

Според него ученето предполага изключително сериозен труд. „Ако бъдат намалени драстично домашните работи, резултатите не биха били добри“, заяви Стаматов.

От своя страна Янка Такева от Синдиката на българските учители подчерта, че децата не са натоварени. „Те получават много добра обща образователна подготовка. Едно дете, отишло в Германия, което у нас е било първи клас, там се записва директно в трети. Нашите деца не са неграмотни. Как се реализират в чужбина, а у нас не могат?“, пита тя.