НОИ разкри цялата истина за увеличението на пенсиите

пенсионери

Пенсионерите са получили средно с 90,72 лв. допълнително към пенсиите си в резултат на увеличението на пенсиите от 1 юли, пише „Труд“.

От средата на годината пенсиите бяха индексирани по „швейцарското правило“ с 12 на сто. В резултат средният размер на получаваната сума от един пенсионер е нараснала на 825,44 лв., обявиха от Националния осигурителен институт (НОИ).

Тук влизат както парите от пенсии, така и всички добавки към тях.

Средната получавана сума от всеки пенсионер през юли е нараснала с 90,72 лв., или с +12,3% спрямо предходния месец. Увеличението спрямо същия месец на миналата година е със 148,81 лв., или с 22%, показват данни на НОИ.

Големият ръст се дължи на това, че пенсиите бяха индексирани освен от 1 юли тази година и от 1 октомври миналата.

Пенсиите за стаж и възраст са по-високи от инвалидните и социалните пенсии. Средният месечен размер на получаваната сума от пенсионер с пенсия за стаж и възраст, за месец юли 2023 г. е 907,45 лв. Това представлява увеличение с 99,80 лв., или с 12,4% спрямо получената сума през предходния месец юни.

Спрямо същия месец на миналата година увеличението на средния размер на получаваната сума от пенсионер с пенсия за стаж и възраст е със 175,27 лв., или с 23,9%, показват данните на НОИ.

Вдигането на пенсиите доведе до съществено увеличение на разходите на бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО). За първите седем месеца на годината общият размер на направените разходи възлиза на 12,04 млрд. лв., което е 2,29 млрд. лв. (+23,5%) повече в сравнение със същия период на миналата година.

Приходите в бюджета на ДОО също нарастват, но значително по-малко. Към края на месец юли общият размер на отчетените приходи е 6,35 млрд. лв. Събраните приходи са с 811,1 млн. лв., или само с +14,6% повече в сравнение със същия период на миналата година. В резултат 5,715 млрд. лв. не са достигнали в бюджета на ДОО за изплащане на пенсии и помощи за периода от януари до юли.

Средствата са осигурени от централния бюджет, където влизат приходите от ДДС и други данъци.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории