Извънредно от Лондон: Арестуваха трима български граждани! Били руски шпиони

1692093659-clipboard10

Трима души, и тримата с българска националност, са задържани във Великобритания по подозрение, че са руски шпиони. Това съобщава BBC.

Задържанията са в следствие на сериозно разследване на местните власти.

Единият от задържаните е работил известно време като съветник в българското Министерство на енергетиката.

От BBC поясняват, че и тримата били арестувани още през февруари и оттогава са в ареста.

Твърди се, че са работили за руските служби за сигурност.

Те са обвинени в притежаване на документи за самоличност с „неправомерни намерения“ и се твърди, че са ги притежавали, знаейки, че са фалшиви.

Документите включват паспорти, лични карти и други документи за Великобритания, България, Франция, Италия, Испания, Хърватска, Словения, Гърция и Чехия.

Тримата обвиняеми са задържани съгласно Закона за официалните тайни от детективи за борба с тероризма от лондонската полиция, която носи национална полицейска отговорност за шпионаж.

Задържани са:

45-годишният Орлин Русев, който живее в Грейт Ярмут, Норфолк
41-годишният Бизер Джамбазов, който живее в Хароу, северозападен Лондон
31-годишната Катрин Иванова, която живее на същия адрес в Хароу

 

Триото живее в Обединеното кралство от години, работи на различни работни места и живее в редица крайградски имоти.

Орлин Русев имал редица бизнес сделки в Русия.

Той се премества в Обединеното кралство през 2009 г. и прекарва три години, работейки във финансовите услуги.

Неговият онлайн профил в LinkedIn гласи, че по-късно е притежавал бизнес, занимаващ се със сигнално разузнаване, което включва прихващане на комуникации или електронни сигнали.

Русев, чийто последен адрес е крайбрежна къща за гости в Грейт Ярмут, също заявява, че някога е бил съветник в българското министерство на енергетиката.

В Хароу бивши съседи описват Джамбазов и Иванова като двойка.

Джамбазов е описан като шофьор на линейки, а Иванова описва себе си в онлайн профила си в LinkedIn като лаборант в частен здравен бизнес.

Двамата, които се преместили в Обединеното кралство преди около десетилетие, управлявали обществена организация, предоставяща услуги на българите, включително запознаването им с „културата и нормите на британското общество“.

Според български държавни документи онлайн те са работили и за избирателни комисии в Лондон, които улесняват гласуването на български избори на граждани, живеещи в чужбина.

Говорейки пред BBC, съседи от две къщи, обитавани преди от двойката, казаха, че често им носили пайове и торти като подаръци.

В последния им дом в Хароу съседите казаха, че детективите са прекарали значително време в претърсване с видимо полицейско присъствие повече от седмица.

Тримата обвиняеми трябва да бъдат изправени пред съда в Олд Бейли в Лондон през януари. Те все още не са коментирали обвиненията си.