Фандъкова, скутерите в София скоро ще сеят смърт! Спешно свалете пишлеметата от тях

7 Dni Sofia15.08.2023
payimage-435198

Епидемия от катастрофи с електрически тротинетки отбелязват и пътни полицаи, и лекари по спешните отделения в страната след остри сблъсъци със скутерите. Само в София компаниите за наемането им са няколко, а бройките – вече хиляди. Контрол върху движението им по тротоари, пътни платна и паркове няма, докато в някои от малките градове те вече са забранени по пешеходните зони. И въпреки това инцидентите са ежедневие. 

Само за последната седмица две жени в столицата пострадаха тежко след колизия със скутерите, управлявани – единият от млад мъж, а другият – от хлапе на 14-годишна възраст. Резултатът и за двете дами е жестоки счупвания.

По-възрастната е с контузия на крака и фрактура на ръката, а по-младата, отнесена от младока – със счупен нос и няколко пукнати ребра. Досъдебни производства и за двата случая на са образувани, а констатацията на пътните ченгета е срамежливо вдигане на рамене заради липсата на законово урегулиране на движението с иначе забавните двуколесни на ниска цена.

Справка на Lupa.bg пък разкрива, че двете най-големи компании за отдаване на тротинетки под наем в София са на практика неоткриваеми. И „Лайм Технолоджи“ ЕАД, част от световната мрежа на зелените скутерчета, и „БинБин България“ ЕООД се държат еднолично от чужденци. И двете имат функциониращи фейсбук страници, но и актуализирани данни за контакт.

Нещо повече, управляващите компаниите са посочили за техни седалища адреси с десетки фирми – подобно на пощенски кутии.

И до момента нито една от двете не е изразила каквато и да е позиция по повод зачестяващите и все по-опасни инциденти с техни превозни средства.

Според данните от Търговския регистър „Лайм“, най-масовата услуга за тротинетки в страната, се държи от Мачей Швед, регистрирал дъщерната фирма у нас през 2018 г. Той обаче е посочен само като управител.

Другата – „БинБин България“ е под управлението на Муджахид Бешлиа от регистрацията си през 2022 г. Едноличен собственик на капитала е дружество със звучното име БИН УЛАСИМ ВЕ АКИЛЛИ СЕХИР ТЕКНОЛОДЖИЛЕРИ АНОНИМ СИРКЕТИ, сочи още нашата проверка. Става въпрос за регистрирана в Турция, Истанбул компания, оперираща от Хърватия на изток чак до Азербайджан.

Точно толкова анонимно е и представителството й у нас – докато хиляди наемат през приложенията ежедневно, при това без никакво възрастово ограничение, скутери из столицата и другите големи градове.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории