Лична трагедия разтърси премиерът Денков

денков

Премиерът Николай Денков е загубил майка си, а личната си трагедия предпочел да не афишира медийно.

Министър-председателят сподели спомени от детството с родителите си в родната Стара Загора, като разкри, че до края на живота си майка му Велика е продължила да посещава града, защото там имала много приятели. Иначе тя била родом от Северна България, от село Гложене до Козлодуй, а баща му – от ловешкото село Брестово.

Академикът е роден в Града на липите, но е живял в него само до 6-годишна възраст, защото родителите му преценили, че ще получи по-добро образование, ако се преместят в столицата. Жилището им се намирало до входа на прочутия парк Аязмото. Преди Николай да започне първи клас, цялата фамилия напуснала Стара Загора и се установила в София. Покойната майка на Денков, както и баща му били по професия инженер-химици. Навремето участвали в строежа на Азотноторовия завод в Зарата, който вече не съществува, а след това били назначени на работа там. Докато заводът е бил строителна площадка, там се е снимал дори филмът „Хроника на чувствата“ на Любомир Шарланджиев с участието на Жоржета Чакърова, Григор Вачков, Йосиф Сърчаджиев, Васил Михайлов.

Бащата на премиера – Денко, бил разпределен в цеха за сярната киселина, а майка му – в този за производство на амоняк, пише Лупа.

Един от най-критичните за младото тогава семейство бил, когато в новопостроения завод станала тежка авария и имало риск да се изтровят стотици хора. По това време Велика била вече бременна с бъдещия си син Николай, но въпреки това се включила в спасителната акция за свои колеги. Уплахът от инцидента обаче я принудил да смени професията и станала учителка по химия в гимназия в Стара Загора.

Заради професиите на родителите си и настоящият премиер решил да поеме по пътя на химията. Именно науката го среща с настоящата му жена Славка, която оглавява Катедрата по инженерна химия и фармацевтично инженерство към Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Месечното ѝ възнаграждение за ръководната позиция, която заема във ВУЗ-а, е приблизително 5 бона. На този пост тя е от 2015 г. насам, а кариерата ѝ в СУ стартира през 2006-а от най-ниското стъпало – асистент по физикохимия.

Допреди да влезе в политиката, Денков също бе част от катедрата на жена си. Двамата са родители на две деца от първия брак на премиершата с неин съгражданин от Панагюрище. Доведената щерка на Денков също е завършила химия в СУ и в момента е служителка на майка си, защото се води хоноруван преподавател във Факултета по химия и фармация. Само синът им е тръгнал в друга посока и е следвал мениджърска специалност в британски университет, а в момента работи в софийска фирма.