Само в 7DniSofia.bg

Татяна Дончева: Законът за домашното насилие е абсолютно излишен

1680461230-sistemen-bufer-15

„Законът за домашното насилие е абсолютно излишен. Той е изкуствено привнесен от англосаксонската система“. Това заяви пред БНР Татяна Дончева, юрист и бивш депутат.

„Не може да кажете, че домашното насилие трябва да бъде борено по-упорито от недомашното. Темата с насилието трябва да бъде поставена под общ знаменател“

Тя смята, че през последните 10-15 години на политическата сцена са излезли хора, за които политиката е пиар.

„За тях проблемът не е, че съществува насилие, а че хората започват да протестират“.

Дончева смята, че е необходимо психолози да нализират случаите на убийства между съпрузи.

„Превърнали сме насилието в норма. Няма насилник, който да не е видял насилие в семейството си. После това се екстраполира в училище. Насилието се упражнява като особен престиж“.

Татяна Дончева смята ,че „някой клати властта“.

„Никой не е против да бъде преследвано насилието срещу жени, но не за фабрикуване на странни писания по законите, които не могат да предизвикат друго, освен смях. Разликата между съдържанието на Истанбулската конвенция и всички останалите нормативни актове е няколко текста, които касаят правата на гей общността“.

Тя коментира в предаването „12+3“ и скандалното изказването на Вежди Рашидов от вчера, което по случайност стана обществено достояние.

„Вежди Рашидов може да има непремерен език, но той точно казва, че има законодателство и няма защо да се пънем да преследваме домашното насилие по различен начин“.

Дончева обърна внимание и на изказването на премиера Денков, че СЕМ не си върши работата.

„Това е разбирането им за свобода на словото и невъзможност да слушат мнение, различно от тяхното и да му намерят отговор. Виждам една група инфлуенсъри да внушават, че трябва да бъде сложена цедка на информацията, особено по отношение на украинско-руската война. Не може по ключови международни проблеми и конфликти някой да заставя българския гражданин да има само една информационна точка. Ограничаването на свободата на словото е фашизъм“.