Попариха ни с тези новини скок в цените на горивата, най-евтино зареждаме на тези места

1673159854-clipboard04

Горивата поскъпват през последния месец, а тенденцията е цените да продължават да растат, макар и плавно и без резки скокове, прогнозираха експерти на пазара, цитирани от “Труд news”.

Причините за новите цени, които шофьорите вече усещат при всяко зареждане, са няколко. Най-драстично е поскъпването на газа, тъй като от 1 август бе премахнат нулевият акциз за втечнения нефтен газ – LPG.

С гласуването на бюджета за 2023 г. депутатите в парламента върнаха ставката на 340 лева за 1000 литра. Само за седмица цената на пропан-бутана се повиши с 23 стотинки за литър до средно 1,12 лева за литър, показват данните на специализирания сайт, който следи цените на горивата в цялата страна – fuelo.net. Поскъпването за последния месец е общо 25 стотинки за литър.

Експертите обаче твърдят, че цената ще продължава да расте. Средната цена на газа не беше достигала 1,12 лева от 24 април насам, като оттогава намаляваше постоянно. На 31 юли цената на пропан-бутана беше средно 89 стотинки за литър, след което рядко се увеличи заради въвеждането на новия акциз.

Според експерти цената ще расте с още около 15-16 стотинки за литър, тъй като с акциза и налозите от 1 август цената на литър газ поскъпва с 41 стотинки на литър, а до момента увеличението е общо 25 ст./л.

Най-евтино можете да заредите резервоара с газ в Павликени и в добричкото село Стожер, където литърът все още се търгува по 83 стотинки за литър. В същото време на бензиностанция в Шипка в близост до изхода за Габрово цената на същото гориво е близо 70 на сто по-скъпо и литър газ се продава срещу 1,40 лева за литър.

Въпреки че с бюджета за 2023 г. е върнат и акциза за метана, поскъпването е по-малко. Акцизът за метана е 85 стотинки за гигаджаул или около 5 ст./кг. и още около 1 ст./кг за данъци и такси. За последната седмица, след връщане на акциза метанът е поскъпнал едва със стотинка в страната и се продава срещу средно 2 лева за килограм. Припомняме, че през февруари цената на горивото бе достигнала до 3,53 лева за килограм.

Към момента най-евтино е да заредите метан на пътя между Пловдив и Карлово, където горивото се търгува срещу 1,61 лева за килограм. Близо два пъти повече струва да заредите в Смолян, където ще ви таксуват по 3 лева за килограм.

Тенденцията за поскъпване на горивата обичайно повлича след себе си и повишаване на редица стоки и услуги, в чието ценообразуване са включени разходите за транспорт като храни и лекарства.

Цените на горивата често са изтъквани от експертите като една от причините за ръст на инфлацията, тъй като са в основата на поскъпване на почти всички стоки, чиито доставки зависят от транспортни услуги. И дори на увеличаване на цените в хотелите и ресторантите, чиито поскъпнали доставки на стоки се калкулират в цените на крайните продукти и пакети, които предлагат.

Заради свиване на предлагането от рафинериите

Плащаме за бензин с 12 стотинки повече за литър
Суровият петрол сорт Брент се търгува по 85 долара

Най-масовото гориво е поскъпнало с 12 стотинки на литър за месец.

С 12 стотинки повече за литър от най-масовия бензин А95 плащаме на бензиностанциите в сравнение с преди месец, показват данните на специализирания сайт fuelo.net. В момента средната цена за литър от горивото в страната достигна 2,68 лева за литър. Увеличението само за последната седмица е 5 стотинки за литър. Тенденцията е горивото да поск­ъпва, като причините според експертите са няколко – поскъпване на горивата от рафинериите заради свитото предлагане в резултат на ремонти и затворени рафинерии, както и поскъпването на световните пазари на суровия петрол. Към момента сорт Брент се търгува срещу около 85 долара за барел, докато преди месец цената му беше с около 15 долара по-ниска, тоест предлагаше се за около 70 долара за барел. Поскъпването е в резултат на премахнатите квоти за суровината от страна на Русия и ОПЕК, както и заради повишеното търсене в Европа през летните месеци.

През август преди година заради кризата в резултат на военните действия в Украйна цената на бензин А95 бе достигнала до 3,31 лева за литър, като според експертите тези стойности няма да бъдат достигнати отново скоро. В момента най-евтино можете да заредите бензин А95 в Ракитово срещу 2,38 лева за литър, а най-скъпо се търгува горивото в Шабла – срещу 2,95 лева за литър. Традиционно по-малките бензиностанции продават горивата по-евтино от големите гориви, но клиентите често се притесняват да зареждат на тях, тъй като считат че големите вериги спазват по-стриктно стандартите за качество. Обичайно в близост до границите с други страни от ЕС като Гърция и Румъния, в които горивата се търгуват по-скъпо, цените са и по-високи отколкото във вътрешността на страната.

Най-скъпо е в Шабла, най-евтино – в Ребърково

До 2,82 лева за литър струва дизелът
Увеличението е с 8 ст. за седмица

Най-скъпо пълним резервоара с бензин А95 или дизел в Шабла.

С 8 стотинки за последната седмица и с 16 стотинки на литър за месец е поскъпнал масовият дизел, показват данни на специализирания сайта fuelo.net. Средната цена, на която се търгува горивото е 2,62 лева за литър или с 6 стотинки по-евтино от масовия бензин А95.

Най-евтино можете да заредите резервоара на бензиностанция в Ребърково, където ще ви таксуват по 2,39 лева за литър. В същото време най-скъпо струва дизелът в Шабла, в близост до румънската граница, където за същото количество плащате 2,82 лева за литър. На същата бензиностанция се търгува и най-скъпият бензин А95 в страната срещу почти същата сума – 2,83 лева за литър.

За последния месец са поскъпнали и премиум горивата, чиито добавки карат двигателят да работи по-добре. Цената на бензин А98 се е повишила до 3,13 лева за литър средно за страната, като поскъпването за последния месец е 13 ст./л. Дизел премиум се търгува средно по 3 лева за литър или със 17 стотинки повече в сравнение с преди месец.