Елена Поптодорова: Може да влезем в Шенген на етапи

879631

„Нямаме стерилна среда, в която да се стъпва на критерии за Шенген, които България и Румъния да са покрили. Новини за заловени мигранти в страната ни излизат ежедневно. Случи се и политическата криза в Нидерландия. Затова е наложително да дойдат експерти, които да оценят на място какво прави страната ни. Единствено така – на доказателства от експертно към политическо ниво, може да очакваме промяна за забавянето на приема на страната ни в Шенген до декември”. Това заяви бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS. Повод за думите й е частичното вето на Австрия за приемането на България в Шенген.

Тя не изключва възможността България да влезе в Шенген на части. „Най-напред да влезем във въздушен Шенген и сухопътния да изчака, докато дадем доказателства за сериозно ангажиране. Два са мигрантските маршрути – Средиземноморския и Балканския. Средиземноморския като че изглежда по-овладян, по обясними причини, обясни дипломатът.

„Много е добре, че предприехме законодателни стъпки, но те не бива да изглеждат като панически действия. Трябва да се покаже последователност, предсказуемост и явни доказателства, че стават необратими действията за борба с корупцията, за върховенството на закона”, каза Поптодорова.

ГДБОП наблюдават 59 групи за каналджийство, които действат постоянно. Това не е насърчаваща статистика. Много трудно един канцлер би опровергал вътрешния си министър по този въпрос. Според нея няма каналджия, който сам самичък да прекара 100 или 300 души през границата.

Според нея западните страни искат да видят здрава защита на границите, по-силни санкции за каналджии, трафиканти. „Реални, видими, сурови наказания на каналджии не знаем”, обясни дипломатът. Относно снощното изслушване на бившия президент Доналд Тръмп в съда, бившият ни посланик в САЩ заяви, че това няма да е пречка за неговата кандидатура за нов президентски мандат.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории