Радев изригна срещу кабинета: Това е покушение срещу историята, открита заявка за превземане на служебната власт

1683612982-20230509084129-mg-8182jpg

Виждам, че проектът за промяна в Конституцията е юридически неграмотен и политически порочен. След едно много дълго подготвяне на публиката за предстоящи чудодейни промени в правосъдната система, за правосъдна реформа – обществото ни очакваше работещи решения, които да водят към повече справедливост и отчетност, към по-малко политизация на съдебната система.

Това заяви президентът Румен Радев при откриването на форума „Автомобилната индустрия среща властта“ в София Тех Парк.

„Сервира ни се национално разделение, атака срещу местната власт и президентската институция, отнемане на изборни права. Това е открита заявка за превземане на служебната власт.

Първо, явно се потвърждава максимата, че колкото по-ниска е легитимността на едно управление, толкова повече се опитва да закрепи властта си с административни и силови мерки. Управляващите виждат заплаха в служебните правителства. Особено последното. Имаше възможност да не се стига до служебно правителство“, констатира той.

„Докато редовните правителства създаваха кризи, служебното ги оправя. То демонстрира решителност и работа за хората. Стояха зад руски посредници, смазващи цени на горивата, а служебните правителства оправиха това. Накара дори „Лукойл“ да се регистрира в България. Освен това служебното правителство им написа всички закони по Плана за възстановяване“, допълни държавният глава.

„Управляващите се подразниха от едно социологическо изследване, което бързо изчезна от националния ефир. Служебното правителство излезе с много по-висок рейтинг от редовното правителство. Явно контрастът е много голям и това не може да се прости“, каза още Радев.

Според него опитът да се изтрие Трети март от националния календар е покушение срещу историята, паметта на хилядите загинали за свободата ни, наши и чужди войни.

„Един референдум ще раздели още повече обществото. 24 май е прекрасен празник, но това което предлагат е недопустимо разделение – да избираме „за“ и „против“ езика ни, писмеността ни и свободата ни“, заключи Радев.