Денков за заплахата от руския депутат: Русия няма да посмее да ни нападне, защото сме член на НАТО

877141

Пьотр Толстой не за първи път отправя провокации към България. С това изказване той минава граници, които не са приемливи, затова ще говоря с МВнР. Това заяви премиерът Николай Денков пред журналисти.

Той обаче подчерта, че руският посланик в България Елеонора Митрофанова няма да бъде обявена за персона нон грата заради изказването на руския депутат.

Не трябва да се поддаваме на провокации. Голяма част от тези изказвания се правят за вътрешна употреба, за руската публика, за да видят колко велики неща се вършат от Кремъл. Целта е да се сплаши българското население, но няма опасност за България. Ние сме членове на НАТО и по тази причина Русия няма да посмее да ни нападне, увери българският премиер.

Относно полемиката около смяната на националния празник 3-ти март с 24 май акад. Денков посочи, че тази идея не е нова.

„Като човек на науката и просветата за мен 24 май винаги е бил най-светлият празник, който ни обединява. Това е празник, който не ни вторачва само в миналото, а прави преход от миналото към бъдещето. Ако г-жа Нинова е против 24 май, нека да каже коя дата е по-подходяща“, коментира премиерът, който уточни, че въпросът няма да бъде поставян на национален референдум.

По отношение на служебните кабинети Николай Денков поясни, че те трябва да отпаднат от Конституцията, защото „когато имаме дълги периоди на служебни правителства, има еднолична власт“.

Ако имаме поредица от избори, един човек всъщност поема целия контрол върху държавата, няма Народно събрание, може да се сменят кадрите на всички нива и това създава ситуация, която не е предвидена в нашата Конституция, а именно един човек да управлява цяла държава. Целта е да се избегнат точно такива ситуации, подчерта той.

„Предлагаме правителството в оставка и парламентът да продължават да работят. Народното събрание се разпуска месец преди изборите, а правителството, с ограничени пълномощия, осъществява административните дейности, свързани с изборите“, добави още акад. Денков.