Депутатите решиха: Даваме БТР-и на Украйна

876173

За проблем с поддръжката на изтребителите МиГ-29. Има затруднение и с ремонта на двигателите на изтребителите ни. Беше планирано да изпратим двигателите до Украйна и те да бъдат ремонтирани там. Но накрая ТЕРЕМ, който спечели обществената поръчка, се отказа да подпише договора. Така поръчката за ремонта им бе дадена на полска фирма, която бе другата кандидатствала, но не бе избрана първоначално, защото даде цена по-висока с 2 млн. лв. от тази на ТЕРЕМ. Остава втора фирма с по-висока цена. Трябва да потвърдят офертата за ремонта на двигателите за МиГ-29. Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев по време на заседание на комисията по отбрана, предаде репортер на Novini.bg.

Той допълни, че това е било решение на директорите на борда, с оглед на риска. „Аз не мога да се намесвам в работата на дружеството, въпреки че съм му принципал. Мога да поискам доклад”, поясни той.

„Това, което предшественикът ми е търсил като вариант – за втора платформа, вече не стои на дневен ред. Не можем да си позволим втори вид боен самолет, каза Тагарев за идеите да се наемат изтребители от партньорски държави в Европа, които да се използват вместо МиГ-29 до пристигането на американските F-16.

Министърът заяви, че са изпуснати десетилетия, в които страната ни е могла да намери алтернатива на МиГ-29. Тагарев изрази надежда да бъде сключен договор за ремонт на двигатели на МиГ-29, с което да бъде дадена „глътка въздух“.

Българският самолет Ан-30, който бе изпратен за ремонт в Украйна в началото на 2021 г. пък все още е там и не е ясно кога ще бъде върнат в страната ни. „Все още е там. Няма условия за пребазиране на самолета“, каза Тагарев.

По време на заседанието стана ясно, че недокомплетка в армията ни е 20%.

На въпрос от депутати на “Възраждане” защо не може украинците да ни го докарат и дали не го ползват да летят с него, министърът отвърна: „Не съм сигурен дали наш военен самолет може да бъде предоставен на екипаж на друга страна. Самолетът не може да бъде оставен така, поддържат го. Доколкото знам, не го ползват, полетите на тяхната авиация също са ограничени“.

По време на заседанието бе обсъдена допълнителната военна помощ за Украйна. Военният министър обяви вече по време на парламентарен контрол, че България е солидарна с Украйна и я подкрепя да възстанови териториалната си цялост. Тагарев потвърди, че страната ни ще предостави възможната помощ на Украйна, без това да се отрази върху боеспособността на българската армия. Военният министър обяви, че в симулационния тренировъчен център на ВМА ще се обучават украински санитари.

Не бързаме да се освобождаваме от нищо, докато не станат ясни новите планове. Ние 30 години даваме, даваме, даваме. Сега е време да строим летища, заяви военният министър.

„Работим с нашите партньори за запазване на суверинитета ни, като част от НАТО. Изграждаме на наша територия многонационална бойна група на наша територия за възпиране, задържане и отбрана. За да може при необходимост нашите съюзници да дойдат и да се включат в отбраната на НАТО”, обясни министър Тагарев по отношение на защитата на наша територия с оглед на конфликта в Украйна.

„Войникът е много скъп ресурс. Аз съм на мнение, че тази дейност трябва да е аутсорсинг”, поясни Тагарев.

Министърът на отбраната помоли да бъде освободен, тъй като има среща с посланик и се надява да не закъснее.

„На нас тази техника (БТР-и бел.ред.) с отпаднала необходимост не ни върши никаква работа, дори ни е в тежест. За нас е важно тази помощ към Украйна да се осъществи в най-кратки срокове”, заяви зам.вътрешният министър Стоян Темелакиев.

На въпрос дали наистина не ни трябва тази техника за охрана на границите, например, и чии интереси са по-важни – на България или на Украйна, зам.-вътрешният министър заяви категорично: „Не. Най-важни са интересите на България, разбира се”. Зам.-министърът на отбраната заяви, че спорът не е дали да дарим старата си техника, а как най-бързо да стане.

„САЩ са ни предлагали да ни предлагат 20 млн. лева за старо въоръжение. Оказва се, че на модернизацията на армията е попречил самия президент”, изтъкна Ивайло Мирчев от ПП-ДБ.

Бе изказано мнение, че колкото повече помощ се дава на Украйна, това задълбочава конфликта.

След всички изказвания бе гласувана новата военна помощ за Украйна. Тя бе приета с 10 гласа за, 5 против и без въздържали се.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории