Депутат на Нинова изригна: Гневни сме! Не се мислят за хората

payimage-560539-scaled

“Нас ни интересуват хората и това как да има по-голяма справедливост между различните социални прослойки в обществото. Затова нашите предложения в бюджета са насочени предимно в социалната сфера. Ако БСП не мисли по тези въпроси, няма кой. Другите партии в парламента нямат социални пакети.”

Това заяви заместник-председателят на парламентарната група на “БСП за България” Иван Ченчев в предаването “Още от деня” на БНТ.

Той припомни, че в кабинета “Петков” близо 20 млрд. лв. са били похарчени за социални дейности, когато министър на труда и социалната политика е бил от БСП и направи извод: “Когато управлява БСП, нямайте съмнение, че в този сектор ще бъдат адресирани проблемите.”

Ченчев подчерта, че социалистите чуват исканията на протестите на синдикатите. “Оказа се например, че в сектор “Култура” нашите експерти дори малко са надхвърлили това, което очакват минимално хората от този сектор”, изтъкна той и увери, че БСП продължава битката минималната работна заплата да се увеличи сега и веднага.
“Разчитаме, че когато за това настояват синдикатите, когато това е наложително и когато в последните 30 дни има още близо 10% инфлация, депутатите да гласуват по съвест. Още повече, че с минималната работна заплата за обвързани още много доходи”, каза още депутатът.

По неговите думи исканите средства за заплати в БЕХ, ИАРА, НАП, НОИ, сектор “Култура” и в другите сектори са 285 млн. лв. и те са минимални, при бюджет от 70 млрд. лв.

“Въпреки че бюджетът е само за 6 месеца, за нас той е антисоциален. Има откъде да се намерят пари, въпросът е на желание. Финансовият министър трябва да обясни на хората защото е решил да даде пари в едно направление, а не в направление “Социални дейности”. Ние сме гневни на това, че той не защитава хора”, категоричен бе Иван Ченчев.

“Николай Каварджиклиев беше изключителна кандидатура за управител на БНБ, каквато беше и кандидатурата ни за управител на НЗОК проф. Жени Стайкова. Но заедно с него взехме решение да оттеглим тази кандидатура, защото не искаме да участваме нагласен мач”, коментира депутатът, обръщайки внимание, че още преди да бъдат изслушани кандидати се е знаело, че Димитър Радев ще бъде избран за управител на БНБ.
“Лишиш ли опозицията от ръководни места в парламентарните комисии, ти показваш, че искаш да налагаш диктатура”, посочи Ченчев. И разказа, като депутат в 7 парламента, че досега винаги ръководствата на всички парламентарни групи са се събирали предварително, за да разпределят ръководните места в комисиите. “В този парламент обаче това не се случи. И на другата сутрин, при внесена точка и приет дневен ред, разбираме, че ДПС имат списък с имена. И другите управляващи партии имаха такъв списък, включително и “Възраждане”, добави той.

Иван Ченчев разясни и внесените предложения за решения от БСП, с които се настоява военната помощ за Украйна да се гласува в Народното събрание и списъкът с оръжия да е публичен: ”Тъй като сме парламентарна република, тези важни въпроси трябва да ги решава парламентът. Но и да е ясно какво се изпраща. Защото в момента не е ясно, никой не знае какви складове се изпразват и се вземат едни решения на тъмно. Хората трябва да са информирани.”


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории