Димитър Радев се закани: Ако остана начело на БНБ, ще направя ето това

димитър-радев

Сегашният гуверньор на БНБ и кандидат на ГЕРБ–СДС за следващ мандат Димитър Радев заяви, че ако бъда преизбран за гуверньор на БНБ, ще утвърди банката като силен участник в Паричния съюз.

„Стратегията е затягане на монетарните условия в страната. Целта, която поддържам е най – скоро да влезем в Еврозоната, но не по- късно от 1 януари 2025 г.“, подчерта той.

„Увеличихме на 12 % задължителните минимални резерви, в нормални условия в Еврозоната тези средства средно са 1 %. БНБ е в добра изходна позиция, тя е единствената Централна банка извън Еврозоната, която работи в тясно сътрудничество с ЕЦБ, тя е силно интегрирана в Еврозоната, няма и допълнителни критерии за нейното влизане“, подчерта още сегашният гуверньор на БНБ, след което допълни, че БНБ изпълнява и валутната стабилност. Оставащите особености са законодателните промени и техническата подготовка.

Вече част от законодателният пакет от мерки в компетенциите на БНБ са приети, през септември очаквам да бъдат внесени в НС“, каза още Димитър Радев.

„Ако бъда преизбран за гуверньор на БНБ, ще осигуря приемственост на постигнатото до сега, стабилизиране на банковия сектор, постигане на много нова висока степен на интеграция на БНБ в Еврозоната.

Ще положа всички усилия да утвърдя БНБ като силен участник в Паричния съюз, ще фокусирам институциите върху изпълнението на всички нормативни и технически изисквания за успешното въвеждане на еврото в България“, заяви още Димитър Радев.

На извънредно заседание следващата седмица Народното събрание ще избере управител на БНБ, съобщи зам.-председателят на парламента Росица Кирова, предаде БТА.

ГЕРБ-СДС издигна кандидатурата на настоящия гуверньор на банката Димитър Радев. Той ще бъде подкрепен и от ПП-ДБ. „Възраждане“ предлага Любомир Христов, бивш член на Управителния съвет на БНБ. БСП оттегли своя кандидат, като социалистите определиха предстоящото гласуване като „нареден мач“.

При гласуването на кандидатурите в пленарната зала за избран се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители.

В случай, че няколко кандидати са получили повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители, избран е кандидатът, получил най-много гласове „за“. Когато никой от кандидатите не получи необходимите гласове, се провежда повторно гласуване, в което участват двамата кандидати, получили най-голяма подкрепа.