Депутатите поставиха край на протестите! Синдикатите са доволни

payimage-582225-scaled

От около 300 милиона лева, които ще търсим за заплати за недофинансирани сектори, получихме съгласие от повечето парламентарни групи за 2/3 от нашите искания. Това обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров след края на срещите на синдикатите с народните представители.

От сряда насам от КТ „Подкрепа“ и КНСБ протестират пред парламента, за да чуят народните избраници за притесненията и проблемите на народа си.

„Сега ще видим дали ще бъдат внесени от депутатите. Дали са съгласие за над 200 млн.лв., по мои изчисления“, добави Димитров и подчерта: „Това е разумно, даже минималистично искане, имайки се предвид инфлацията“.

Протестите на синдикатите „ще продължат в зависимост от това как вървят разговорите на експертно ниво“. „От понеделник се разбрахме да седнем с конкретните експерти на партиите и да напишем конкретните предложения, да видим кое ще бъде припознато в детайли. В зависимост от това, ще преценим дали ще продължим с протестите в средата на следващата седмица“, обясни президентът на КНСБ.

„От години имаме общи позиции със синдикатите по трудови въпроси, социална политика. Имаме пълно припокриване“, заяви пред журналисти лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

Тази сутрин БСП вече е внесла някои от предложенията на синдикатите за разглеждане преди финалното приемане на бюджета на второ четене.

Сред тях: вдигане на заплатите в Националния осигурителен институт. „Предложенията са справедливи. Касаят доходи на хора. И то доходи, които в момента не могат да позволят на тези хора да живеят нормално. Заплати от 800, 900 лв., тежки материлани условия, в които работят държавни служители. Претенцията на синдикатите е за 285 милиона лева: абсолютно постижима и нормална.Битката ни за минималната работна заплата е обща. Внесли сме тя да стане 50% от средната от 1 юли и майчинството да бъде обвързано с това“, коментира лидерът на БСП.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории