Гришо си довърши работата! Отвя световния №10, дори не се изпоти

1688906329profimedia-0788033051

Григор Димитров довърши започнатото вчера и отвя Франсис Тиафо (САЩ), класирайки се на осминафиналите на „Уимбълдън“. Българинът надделя по убедителен начин срещу световния №10 с 6:2, 6:3, 6:2. Така Гришо си осигури място във втората седмица на „Уимбълдън“.

Мачът стартира в събота, но беше прекъснат при резултат 6:2, 6:3, 1:2 в полза на първата ни ракета, заради лошите метеорологични условия в Лондон. Вчера Гришо показа класа и спечели първите сета, а дъждът не позволи срещата да продължи. Прекъсването дойде в третия сет при 2:1 за Тиафо и 30-0 за нашия тенисист в началото на четвъртия гейм.

При подновяването в неделя (малко преди 16 часа българско време) Димитров без безкомпромисен, изравни за 2:2, след което направи пробив, а впоследствие и стигна бързо до победата, спечелвайки всичките пет гейма днес.

С отличната си игра Гришо тотално отчая Тиафо, който на няколко пъти си изпусна нервите и си позволи да псува, правейки грозно впечатление.

Това е трета поредна победа за Димитров на „Уимбълдън“ 2023 без загубен сет. Припомняме, че Григор надделя с по 3:0 първо над японеца Шо Шимабукуро (6:1, 6:2, 6:1), след което и срещу Иля Ивашка от Беларус (6:3, 6:4, 6:4).

Така бившият №3 в света достигна до осминафиналите на „Уимбълдън“ за трети път в кариерата си и за първи от 2017-а насам. За Гришо това бе победа №33 срещу опонент от топ 10 на световната ранглиста и трета такава този сезон след тези над Хуберт Хуркач в Ротердам и Тейлър Фриц в Женева.

Следващият му съперник ще бъде Холгер Руне. Шестият в световната ранглиста отстрани Алехандро Давидович Фокина в петсетова драма, продължила почти 4 часа. 20-годишният датчанин триумфира след 6:3, 4:6, 3:6, 6:4, 7:6(8).

Toва ще бъде първи мач между Гришо и Руне. 32-годишният хасковлия няма да има много време за почивка, защото срещата им ще бъде в програмата в понеделник.

ПЪРВИ СЕТ
Григор Димитров започна силно срещата и спечели първия гейм на свой сервис, давайки само точка на Франсис Тиафо. Световният №10 отвърна с гейм на нула, а след това двамата продължиха да печелят подаванията в далеч по-оспорвани геймове. Гришо записа гейм на нула за 3:2 и в следващия имаше две възможности за пробив, но ги пропиля. Все пак българинът получи нов шанс и записа първия пробив мача, след което го затвърди с убедителен сервис-гейм за 5:2. След това българинът стигна до два сетбола и реализира втория, за да запише втори пробив и да спечели тази част с 6:2.

ВТОРИ СЕТ
Добрата игра на Гришо продължи с гейм на нула за старт на втория сет. Съперниците печелеха с лекота своите подавания, а до шестия гейм нито един от двамата не успя да стигне дори до точка за пробив. Това се промени в полза на българина, който проби подаването на американеца при първата си възможност при 40-15 в шестия гейм и поведе с 4:2. След това Григор Димитров затвърди пробива с нов убедителен сервис-гейм за 5:2. Тиафо лесно взе следващото си подаване ни намали изоставането, но на свой сервис българинът стигна до два сетбола при 40-15, за да реализира втория за 6:3 и да поведе с два сета в мача.

ТРЕТИ СЕТ
Американецът и българинът лесно спечелиха първите си подавания в третата част. След това Тиафо взе по-трудно третия гейм на свой сервис, давайки две точки на Григор. При 30-0 за Гришо в четвъртия гейм заваля дъжд и прекъсна срещата.

След подновяването Димитров блесна с отличен сервис и форхенд-уинър направи 40-0, а после с ас изравни – 2:2. Страхотната игра на българина му донесе пробив в следващия гейм – 3:2. След това Тиафо си изпусна нервите и си позволи да псува, с което направи лошо впечатление.

Със стабилен сервис гейм, който завърши с дълго разиграване, Димитров затвърди пробива. Американецът така и не намери как да противодейства на Григор и първата ни ракета отново реализира пробив, за да стигне до сервиране за мача – 5:2. Tиафо видимо се предаде и дори не направи опит да спре устрема на хасковлията, който взе последния гейм на нула – 6:2 и класиране на осминафинал.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории