Изненада! Решиха съдбата на Пеевски, още днес напуска…

zx952y526_4492912

Депутатът от ДПС Делян Пеевски ще напусне парламентарната комисия по конституционни въпроси. Това обяви самият той днес, след като в Народното събрание се проведе лидерска среща, посветена на предстоящите промени в Конституцията.

Пеевски уточни, че на днешната среща е било решено да се избере изцяло нов състав на конституционната комисия, в който ще влязат само експерти, а не водещи политически фигури.

„Лидерите на партиите плюс политическите знакови лица ще коментират процеса на Конституцията от тяхна гледна точка“, обясни той.

Засега Комисията няма председател, тъй като парламентарните групи не успяха да се разберат кого да изберат да я оглави.

Водещите фигури на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС се събраха по покана на десницата, за да решат какво ще правят с промените в основния закон, за които говорят от доста време, но досега не се предприели нищо конкретно. Единственият проект, който е публикуван, принадлежи на ДПС, а движението дори няма достатъчно депутати, за да го внесе формално в Народното събрание за разглеждане. ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ твърдят, че също разполагат с такива, но не са ги обявили пред обществеността.

На срещата присъстваха Бойко Борисов, Десислава Атанасова, Рая Назарян и Радомир Чолаков от страната на герберите; Кирил Петков, Христо Иванов, Надежда Йорданова и Никола Минчев представляват десницата; Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски, Станислав Анастасов и Йордан Цонев говорят от името на ДПС.

Представители на останалите парламентарни политически сили – „Възраждане“, БСП и ИТН, нямаше. А тяхното участие е необходимо, ако се търси мнозинство от 180 депутати, което може бързо да промени Конституцията.

Това обаче не е единственият висящ въпрос. Водачът на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова изтъкна, че трите формации разполагат със собствени проекти, между които има съществени разлики. Затова трябва да решат дали те ще се обсъждат поотделно или ще се направи общ проект.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че без промени в Конституцията не може да се направи цялостна и съдържателна правосъдна реформа. И призова за диалог, при който да се търсят съгласията, а не различията и противопоставянията.

Останалата част от срещата беше закрита за журналистите. Очакват се допълнителни изявления след края й.