Денков изненада мнозина с думи за една от „болестите“ в икономиката ни

7aaaaa6637f915a358088bf50a6c4d08

Важно е управляващите да стъпват на натрупаните знания, както и да полагат специални усилия да организират екипи, които могат да обобщят знанията, за да се вземат управленски решения, базирани на научното познание и развитието на научните процеси. Това заяви министър-председателят Николай Денков, който бе гост на откриването на първата годишна конференция на Съвета за икономически анализи в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

„През последните десетки години не само светът, в който живеем, става все по сложен, но той се променя все по-бързо. Колегите от близките до мен научни области оприличават тези промени на един социален взрив, който, ако не бъде управляван, може да доведе до загуба на контрол върху обществените процеси“, посочи Николай Денков.

Премиерът благодари за усилията на българските учени от България и чужбина, взели участие в работата на Съвета.

„Няма значение кой е премиер или конкретен министър, за всички нас това трябва да бъде стандарт. Докато нашият екип управлява България, вие ще бъдете уважаван от нас партньор. Надявам се да работим заедно години напред“, посочи още Денков.

„Това което и политиците и журналистите знаят е, че има два начина да се вземат управленски решения. Единият е през лобизъм – когато идват познати и по различни начини успяват да убедят управляващите да вземат решения в полза на едни или други групи хора“, каза Денков.

„Това, което може да се каже, че много често определя решенията в България и това е една от болестите, които имаме при управление на нашата икономика“, допълни той.

„Самият факт, че Румъния, Гърция, балтийските държави в много отношения дръпнаха напред, както казваме, в тяхната икономика и в цялостното им развитие показва, че този тип вземане на решение има своите негативи и в България трябва да го преодолеем“, заяви премиерът.

„Единственият позитивен начин да се преодолее този начин за вземане на решения е да се стъпи на ясни анализи къде са проблемите – те се базират на научни подходи и решенията да се вземат така, че средствата да се използват възможно най-ефективно“, добави той.

Съветът за икономически анализи има съвещателни функции и подпомага органите на държавна власт при вземането на стратегически и дългосрочни икономически решения. В състава му са включени икономисти от академичната общност от престижни университети и международни институции. Неговата цел е да фокусира вниманието върху важни за социално-икономическото развитие на страната проблеми и да изготвя независими анализи по отделни въпроси относно състоянието на българската икономика, предизвикателствата пред нея и възможните политики за решаването им.