Поредно предупреждение за Бюджет 2023: Не се вижда, но вероятно ще се случи

асен-василев-калина-e1665838850357

„Макрорамката е единственото нещо, което не се променя в проектобюджета за тази година. Прогнозата е по-оптимистична, отколкото трябва да бъде. Министерството на финансите (МФ) прогнозира, че икономическият растеж в реално изражение ще бъде 1,8% през текущата година, а инфлацията ще бъде сравнително висока. Докато официалните прогнози на международни финансови институции също прогнозират положителен растеж за България, но по-нисък от прогнозата на МФ“.

Това каза пред БНР икономистът Димитър Чобанов от Института по икономики и политики в УНСС.

И допълни, че в приходната част е заложено повишение на приходите от данъци, но при същата макрорамка, „тоест, се разчита, че ще има по-добро представяне на приходните агенции“:

„Такова е възможно. Но генерално погледнато, способностите на приходните агенции да събират данъци зависи от техния професионализъм и от признанието на правителството, че е способно да провежда правилна политика.

Това правителство все още не е показало какво може и какво ще прави, затова няма как то да подкрепи доверието към приходните агенции. Залагането на допълнителни приходи не е съвсем сигурно. Може да не се наложи повишаване на дефицита, но да се намалят допълнително разходите“.

Чобанов посочи, че това, което не се вижда, но вероятно ще се случи, са планове за оптимизиране на публичния сектор:

„Не е нормално при видимо свиващо се население заетите в публичния сектор да остават сравнително постоянен брой и като относителен дял в общата заетост постоянно да нарастват. Затова в публичния сектор е необходима реформа„.

По думите му в разходната част се вижда, че основните намаления идват от разходите за издръжка и от капиталовата програма, но това лишава бюджета от буфери:

„Самото изпълнение ще разчита на това, че няма да настъпят допълнителни обстоятелства, както сега се случва с наводненията, например. Реформите са това, което трябва да видим в бюджета. Това трябва да бъде в основата на програма на едно правителство, което тепърва ще бъде на власт“.