Потрес! Шофьор пребит от патрул, 3 часа бил в безсъзнание. Полицаите: ,,Тука ще има панаир“

ерсун-1280x628

Сигнал за полицейско насилие в Силистра. 30-годишен мъж твърди, че е бит от полицейски патрул.

Историята започва с опит да бъде спрян за проверка автомобила на Ерсун Белки. Според полицията Ерсун не спира на стоп палка. Следва гонка с включени светлини и сирени. Втора патрулка също прави неуспешен опит да го спре.

В крайна сметка колата е блокирана, а дрегерът показал 0,99 промила алкохол в кръвта на шофьора. Разказът на Ерсун Белки обаче е различен.

„Минавах с колата покрай полицаите. Видях жилетката, обаче той късно слезе от автомобила. Не видях палка и спрях след около 300 метра. Със спирането си той беше пред мен с автомобила, без включени светлини, без звуков сигнал. Единият полицай слезе от автомобила, изкараме през вратата и започна да ме бие. Той ме удряше с ритници, събори ме на земята, като паднах на земята си ударих много силно главата и изгубих съзнание“, разказва за bTV потърпевшият Ерсун Белки.

По думите на мъжа само един от полицаите му е нанесъл побой. Останалите са били свидетели.

В писмен отговор от полицията посочват, че мъжът е бил във видимо нетрезво състояние. И още: „Отказва да излезе от колата си и се налага да бъде изведен, при което пада на платното и получава нараняване на лицето – рана на челото, точно над веждата. Полицейските служители му оказват първа помощ и го тестват с дрегер, който отчита 0,99 промила.“

Ерсун и баща му отричат полицаите да са оказвали първа помощ, отказали да викнат и линейка. След тръгването им мъжът прекарал в колата си три часа.

„Въпросът ми е такъв: Защо след случилото се, след този побоя, когато ги е помолил да извикат линейка, униформените от двата автомобила казват, че „тука ще има панаир“, пита риторично Неджемедин Мехмед, бащата на пострадалия.