Хиляди думи, които Петков и Василев трябваше да премълчат: Радев ще е английската кралица

Image_14558138_40_0

Прословутият запис на Радостин Василев, който стана причина ГЕРБ да замразят преговорите за кабинет с ПП-ДБ и постави огромно въпросителни пред възможността за формиране на редовно правителство през втория мандат, е направен на Националния съвет на „Промяната“ миналата седмица. Форумът се провежда онлайн и започва в 22:13 ч. като Кирил Петков обяснява, че се събират. защото „искаме да го направим по най-правилният начин“. Въпреки моя стил да опитвам да продавам това в което вярвам, ще се опитам да съм максимално неутрален, започва той обобщението на преговорите с за кабинет с ГЕРБ.

Като в разговора има хиляди думи, които просто не трябваше да бъдат казвани, както подчерта и бившият министър-председател Иван Костов тази сутрин.

Ето някои извадки от записа, продължаващ повече от 4 часа:

За преговорите, нуждата от правителство и клюки за ГЕРБ:

Кирил Петков: Разговорът се проведе: Мария, много те разбираме, че много искаш, но няма как да се случи. Официално, любезно с няколко часа се въртя, въртя всякаква възможност. По едно време й казахме „Добре, бе, ако ти си вицепремиер без портфейл, само като опция да пробваме“… и тя отказа абсолютно. В нейния свят тя се чувства доста прецакана, защото си даде еврокомисарската позиция без да стане премиер. Цялата идея бе да стане премиер. В последния момент Корнелия издърпа подкрепата. Сутринта, когато са говорели е имало подкрепа – следобяда вече я нямаше.

Нейният мъж (на Габриел) е трети в ЕНП и нейният кум е човекът, който е започнал цялата партия и нейният свят е в Брюксел. В началото си мислехме, че е просто една калинка, а Бойко решава всичко. В случая е малко по-голяма играта. Големият контакт на ГЕРБ е с ЕНП. Изглежда много страшно и за ГЕРБ ако те са я поканили и после са я върнали и нищо не се е случило.

Тя има доста силна вътрешна амбиция и не може да се види в никаква друга роля освен премиер. Има две неща, които са плюс – не може да я изхвърлят от автобуса по всяко време, защото е външният контакт на ГЕРБ. Не е била тук от много години и не е типичният ГЕРБ с корупционните схеми и възможности, които се асоциират с тях.

В ГЕРБ има доста вътрешно напрежение и завист.

Те събраха 116 депутата, но Корнелия се запъна, че няма да пусне нито един депутат, ние няма, „Възраждане“ също. Някой говори с Костадин, той казал – не съм луд.

Експертният кабинет Борисов каза: Аз не го искам. Говорихме за Илиян Михов, защото е печен, който дава за премиер, който и ние му имаме доверие.Той (Борисов) вика не го знаем, вие не го знаете много добре, той не е в България и нe знае какви са обстановките. Най-големият проблем – изкарвайки Мария и вашите политическите извън играта, това ще води до всякакви проблеми. Каза: аз не искам Асен да е извън кабинета, иначе само отвънка да бие по нас, да сложим Мария Габриел хоум офис да пише само да пише от сутрин до вечер на външните лидери.

Ако отидем на избори в началото на септември ГЕРБ и ПП-ДБ ако въобще сме с обща коалиция ще сме с по-малко от 121. Ще сме пред същата дилема, но ДПС или БСП ще трябва да влезе в играта.

Мария Габриел се разплака почти, с влажни очи. Каза аз си тръгвам, това не мога да го направя. Борисов усетихме, че това му е тесла заради него си. Нейният свят не е България. Не се правеше на интересна

Ние държим бушона първите 6 месеца.Тука Христо се намеси: искам тези първи 6 месеца да променим и конституцията. Христо не може да обещае ДПС, може да обещае своите гласове. Христо, ти се договаряй, ако можеш с ДПС. Аз ти гарантирам, че нещата, които кажеш, ще имаш гласовете от нас.

Асен Василев: Ако отидем на избори не е ясно дали ще отидем с ДБ. Ако отидем на избори без ДБ няма да се борим за първо място, а евентуално за трето.

Николай Денков: След първата щета трябва да можем да си тръгнем с гръм и трясък, за да е ясно, че каквото сме могли, сме направили и не зависи от нас крайният резултат. Хубавото е, че аз съм го правил в някакъв малък вариант навремето, знам какво е, има си малко предварителна подготовка, медийна подготовка и накрая, ако има достатъчно добра изненада, всъщност се получава.

Интересът на Борисов да смени главния прокурор съвпада с интереса на държавата да се промени системата. И може да комбинираме тези два интереса.

За ролята на Мария Габриел и „изпирането“ на Бойко Борисов:

Кирил Петков: Малко като пленник в наше правителство, което да ни дава някаква гаранция, че няма да бъде съборено.

Сега ядем яко бой, късат се ризи – „вие сте предатели на живота ни“, но залагаме застраховка Мария Габриел, която си мечтае да бъде премиер. Борисов се изпира през този вариант, няма две мнения, защото ще е коалиционно, въпреки че ние ще казваме, че е само Мария Габриел, а тя не е била в България, няма ресурсен ресор.

За чистките в службите и администрацията:

Асен Василев: Срокът за наш кабинет може да се бутне и до 12 месеца. Това ще ни позволи да изчистим службите, да изгоним кадрите на ГЕРБ и на президента от места и да свършим някаква работа с Шенген и еврозоната и плана за възстановяваме, макар че последното ще е по-малка част. …Чистката е говорена с всички, които искат да стават министри, че законно, незаконно – трябва да изгонят всички директори на дирекции, шефове на регионални структури и на агенции първите две седмици. Донякъде ще затапи приказката, че сме правили коалиция с ГЕРБ.

Ако покажем среден пръст на ГЕРБ тая вечер на изборите ще качим, даже и да се разделим с дебетата. Това, че ще качим от поведение, не е ясно дали няма да загубим по други…Но сега сме в win win ситуация.

Обратно в управлението ще може да направим някои неща, които са необратими по-дългосрочен период за България, но цената е, че ще загубим почти всички местни избори… Но поне местните избори ще ги правим с наше МВР.

Това е най-добрата сделка с ГЕРБ…

Ние искаме да разкараме Гешев, да ограничим президента и тогава да се ходи на избори. Местните избори искаме да се правят с полиция, която ние контролираме, или такава, която контролира президента?

Ако някой иска да бъде министър в този кабинет и не се подпише с кръв под това (за чистката в администрацията), в това число даже го гонят него лично юридически, аз лично ще имам против този човек да е министър в този кабинет.

Николай Денков: Аз съм по-скоро в другия край на спектъра. Бяхме започнали работа с Лена в подготовка за такъв процес. В образованието сме готови. Трябва да се действа казус по казус.

Кирил Петков: Ще се направи борд за назначения в регулаторите. Имаме договорка, че нито ГЕРБ, нито ние сами можем да си знаначим регулатори. И така се опитваме поне да филтрираме, защото с 64 няма как да налагаш.

Асен Василев: Вторият ешалон е изцяло наш, защото зависи изцяло от премиера.

Кирил Петков: Службите Борисов също иска да ги вземе от президента. Как може да се измъкнем да не са негови – да кажем, че искаме външни консултанти да ни помогнат да структурираме. Тези външни консултанти да не са кой да е, ни дава шанс да изчистим руския актив, който е влязъл дълбоко. Там не сме сами, там сме и с външните партньори.

Асен Василев: По предложение на министър-председателя парламентът ще утвърди ръководители на ДАНС, главният секретар на МВР, ДАР, НСО, ДАТО, мисля, и военно, не знам дали ще опитваме. Това са наши хора, които са определени от посолството, даже имената са синхронизирани с посолствата.

Докато не отстранят Гешев като главен прокурор, не мисля, че Борисов иска да ходи на избори…

Областните управители са наши. Всичко е наше. Ние си назначаваме. Те не са поискали нищо, освен да ни прегърнат. Не мисля, че Габриел ще тръгне да ги сменя, има това право. Ще се изговори.

Нямаме споразумение за примирие.

Дали ще се смени веднага РИОСВ или горските, не мога да кажа, там вероятно има нулева подготовка.

Мирослав Иванов: Могат да си осигурят друго мнозинство. Хората си назначават техни хора – на „Възраждане“, ДПС, ИТН, БСП – тия, които си се разбраха за комисиите и ни изхвърлиха нас зад борда. Казваме – шом не избирате нашите, подаваме си оставката. И оставаме като излъганото овчарче от ГЕРБ и засмукани от тази горчива целувка на мафията. Нямаме голям списък от хора, които да сложим на места. Ще блокира подготовката за местни избори. Може би ще се наруши създаването на структури.

Борисов си играе играта в дългосрочен план. Неговите хора имат глад за власт.

Кирил Петков: Истината е, че за регулаторите трябва да измислиме левъриджа ако могат да ни метнат, ще ни метнат. Вариант е отлагане на регулаторите с още 4 месеца и сме в още по-лоша ситуация.Сега пое имаме номинално обещание и може да се правим на интересни по телевизията. След следващите избори стоиш до тоалетната на парламента и я заобикалят.

Интелектуалците са 7 до 10%. Това е естествения.. Ако пуснеш народа сега да се репрезентира правилно, ние трябва да сме 10% с ДБ и всичко. Направихме ала-бала през президента, изгърмяхме един проект на Слави, откраднахме…. Лека полека естествения ни процес ще е това.

Кирил Петков: При уволнението на структурите в държавната администрация зама става нагоре. За МС ние знаем, че от 460 трябва да стана 300.

Асен Василев: В НАП ще се пренаправи, в Митниците, ще се пуснат 500 конкурси за директори.

Кирил Петков: Бойко иска да изчисти всички калинки на Радев.

Явор Божанков: Чух за директори на дирекции, че щели да станат част от политическите кабинети. Дали правилно съм разбрал?

Асен Василев: Еми това е едно от предложенията, което да набутаме в закона. Знам, че това ще пречи с ОИСР и разни други неща, но за нас е по важно да почистим и после да си оправим закона за ОИСР обратно, отколкото да не го почистим. За да можем по-законно да ги уволним. Иначе ще си ги уволним незаконно. Един директор дирекция е част от политическия кабинет и това е „Връзки с обществеността“. Защо да не са и другите?

Явор Божанков: Концепцията преди няколко месеца беше, че няма да правим това, което са правили ГЕРБ и общо взето да, грешка беше, че въобще нищо на места не беше пипнато, ама това сега е другата крайност. Държавни служители, които вече те няма да са държавни служители и общо взето цялата администрация окончателно ще бъде на 100% политизирана. На мен ми се струва много радикално.

Асен Василев: Аз лично във финансите съм си го измислил, как да го направя и си имам устройствен правилник както и във всички структури във финансите, в митници, и в НАП, и там АДФИ и така нататъка. Там, където бихме срещнали голяма съпротива, според мен трябва да се почисти и то да се почисти ударно. Служебният кабинет го направи без законово основание, както знаем.

Явор Божанков: Даваме решение на Борисов, при условие, че не е при нас горещия картоф. Да го вадим от ситуация преди тя да е дошла при нас, няма смисъл. Да си изпие горчивата чаша, да си връща празния мандат, да се гърчи в собствен сос и да додйе за втория.

Местни избори с министър от ГЕРБ са кошмар. Местни избори с Радев също, особено ако направи той крачка към местните избори и ще вземе властта, става необратимо и му подаряваме държавата.

Асен Василев: Ако покажем среден пръст на ГЕРБ, кажем, че сме решили да не приемаме това, това ни поставя електорално в добра позиция. Има реален шанс Борисов да избухне, а президентът да прави местните избори. Дали 2 в 1 или 1+1 едно все тая, защото няма да се сформира кабинет. Ние имаме шанс да ги спечелим, с колко не е ясно, защото сме показали среден пръст на ГЕРБ. Но сме пратили за 7 път България на избори.

Това е коалиция, в която вземаме всичко.

Мъжки глас: Условията за реофрми, кадрови най-вече, ще бъдат ли същите и към министрите извън ПП? Има много неизвестни от истинските ни партньори, каквото са „Да, България“ и Христо Иванов, конкретно нежеланието им да предложат имена за кабинет? Нашият антигерберски електорат няма да тръгне към „Възраждане“, а първо към ДБ.

Асен Василев: Няма хора от нас, които да отидат в „Да, България“ или „Възраждане“. Тази пътека не съществува.

Николай Денков: Единственият въпрос, който ми зададе Хинков е дали ще може да разчисти министерството, не би трябвало да има проблем. Аз се притеснявам дали ще има кого да сложим като ги разчистим.

Настимир Ананиев: Или ще се простреляме в капачките, или в главата. Просто се питам може ли да го продадем това нещо и по какъв начин. За мен изборното законодателство е на първо място. И ще мога да продам Габриел, защото ще работим на избори, които са честни. Когато бяхме в Реформаторския блок и сменихме регулаторите, ГЕРБ игра с всички и раздаде на всички от всичко. Не спази нито едно споразумение. Мисля, че блокът трябва да има от 12 до 15 човека, имаше 4, ДПС си взе АДФИ, АБВ си взе, всички получиха. Трябва да гарантираме регулаторите, те са с дълги мандати.

Асен Василев: ГЕРБ знаят, че ще има чистка. Те казаха, че има 3 г. да управляваме, така че не ги интересува.

Кирил Петков: Чистка от хората на Радев.

Настимир Ананиев: Добре, другото нещо, което мисля, че е важно – ГЕРБ и Добрев да дадат курбан… Човек като Делян Добрев или някой друг, тези дразнещи елементи да се оттеглят от Народното събрание като знак на добра воля.

Докога ще продължи съюзът на ПП с ГЕРБ:

Асен Василев: Моите очаквания са, че това правителство ще приключи на 12-ия месец и то като Габриел си подаде оставката. Тогава ще трябва да се гласува за трети път това правителство и ще има центробежни сили.

Моят план за еврото е в момента, в който влезем в правителство, със Закона за въвеждане за еврото то да се въведе като паралелна разплащателна валута…

Това правителство ще продължи до момента, до който Бойко се страхува от Гешев и от президента. Последният ден, в който Габриел трябва да е премиер, това ще е последният ден на това правителство.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории