Директорът на „Пирогов“ взе голямо решение и го обяви в ефир

шеф пирогов

Ще се кандидатирам отново за директор на „Пирогов“, коментира пред БНТ настоящият директор на лечебното заведение д-р Валентин Димитров, който бившият здравен министър проф. Христо Хинков опита да уволни.

Шефът на „Пирогов“ уточни, че нарича конкурса „състезание, защото то е отворено за всички, които имат желание да се кандидатират“.

„Така, че какъв ще бъде резултатът – това е конкурс, а на базата на желанието на една голяма част от персонала на „Пирогов“, които дойдоха лично и заявиха подкрепата си и желанието им аз да се кандидатирам, аз не мога да излъжа очакванията на тези хора и така или иначе ще си подам документите и ще участвам в това състезание“, изтъкна д-р Димитров. За него „Пирогов“ е институция.

„Всеки плюе „Пирогов“, но когато има нужда, подсъзнателно, първосигнално, първото нещо, което му идва е „Пирогов““, припомни директорът на лечебното заведение.

Според него болницата към този момент се е „успокоила“ и е продължила да се развива по правилния начин.

„И работата да се развива и да надграждаме това, което е и това показват резултатите. През това време излязоха и всички проверки с всички нелепи обвинения от страна на предния министър срещу „Пирогов“ и лично срещу мен за злоупотреби, което за мен е най-важно. Аз съм човек, който вярва в правовата държава и смятам, че хората трябва да говорят и само с документи и с факти“, уточни шефът на „Пирогов“. Той посочи, че винаги когато гостува в тв ефира представя документи и не си позволява лични оценки и нападки.

Д-р Димитров беше категоричен и за това, че е политически неутрален.

„Да. Да. Няма да ме видите в нито една листа. Няма да ме видите на нито един митинг. Няма да ме чуете да прокламирам „гласувайте за този или за онзи“, отбеляза лекарят. Той допълни, че на него му се обаждат политици, граждани и симпатизанти от всички партии във връзка с тяхното лично здраве или здравето на техни близки, което по думите му е нещо нормално.

„Българското здравеопазване е с най-бърз достъп. Няма значение дали той е регламентиран или е на базата на познанства или приятелства. България е една малка държава, в която всички се познаваме“, категоричен е директорът на „Пирогов“. Той разкри, че когато поел болницата фондът за заплата е бил 7 милиона и 200 хиляди, а със заработка 5 милиона и 400 хиляди или „това трупа постоянен дефицит“.

„В момента благодарение на цялостната работа на екипа на „Пирогов“, на хората, в момента заработката на „Пирогов“ е 12 милиона. За първо тримесечие на 2024 година позитивният резултат е 2 милиона 751 хиляди лева“, пресметна д-р Димитров. По думите му проблемът с медицинските сестри е системен проблем.

„Това в момента е въпрос на държавна стратегия. Това не е по възможностите на един лекар да го реши“, обясни директорът на „Пирогов“. Той смята, че има едно „номадство на персонал, което не оправя системата, напротив, задълбочава проблемите“.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ
Бюлетин


    Категории