Звездна акция за Иванчева: Спенс и Лора Караджова искат помилването й

Десислава Иванчева

„Деси не води дело заради парите, а за правдата, за да докаже, че има нередности в процеса!“ Така коментира пред „България Днес“ Любка Иванчева заведеното гражданско дело от дъщеря й – екскметицата на „Младост“, срещу прокуратурата.

В края на април в Софийския градски съд е внесен иск на бившите управнички Иванчева и заместничката й Биляна Петрова по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ) за общо 200 хиляди лева. Двете понастоящем обитават Сливенския затвор, след като бяха осъдени за корупция.Със защитата на правата им се е заел адвокат Александър Кашъмов. Той е сезирал и съда в Страсбург за липca нa cпpaвeдлив пpoцec срещу Ивaнчeвa и Пeтpoвa пo cмиcълa нa Евpoпeйcкaтa кoнвeнция зa пpaвaтa нa чoвeкa.

„Очаквах с това дело да докажат, че Деси е невинна. Мислех си, че най-накрая ще излезе наяве истината. После ми обясниха, че заведеното гражданско дело е за обезщетение за нарушенията. Ние никога не сме ламтели за пари, не сме били богати, оправяли сме се с колкото имаме. Сигурна съм, че и сега на дъщеря ми не й е за обезщетение, а за да чуят най-накрая какво е сбъркано по наказателното дело“, коментира Любка Иванчева.

Според адвоката Иванчева и Петрова са подлагани на унижения и са им нанесени щети от шумния процес. Зрелищата започнаха още от задържането им на 17 април 2018 г. на оживеното кръстовище пред Спортната палата в столицата. След това по специално нареждане двете жени бяха държани в „аквариума“ на спецсъда, за да не говорят с медиите. Наложи им се да комуникират с бележки по стъклото. Докато траеше разследването, от Съдебна охрана ги съпровождаха с пранги на ръцете и краката при посещенията им при лекар.След десетки жалби представители на тогавашния омбудсман Мая Манолова инспектираха килията на кметиците и констатираха брутални условия като неотварящи се прозорци, липса на светлина, теснотия и мръсотия.

„Иванчева и Петрова ca били излoжeни нa пpeкoмepнa пyбличнocт, пyбличнo пpeдcтaвeни кaтo нaй-гoлeмитe пpecтъпници в cтpaнaтa, cъcипaнo e дoбpoтo им имe и peпyтaция, пoдлoжeни ca нa нeчoвeшки и yнизитeлни ycлoвия. Haлицe e cъщecтвeнo, нeoпpaвдaнo и нeпpoпopциoнaлнo нaвлизaнe в личния им живoт“, посочва адвокатът им Кашъмов.Освен битовизмите юристът настоява, че Темида не е обърнала внимание на провокацията към подкуп, за която се говори в първоинстанционната присъда. Според обвинението строителният предприемач Александър Ваклин е дал пари, за да му бъде придвижена забатачена преписка. Първо чрез посредника – бившия кмет на столичния район Петко Дюлгеров, били поискани 250 хил. евро, после намалили сумата на 187 500 евро, а накрая взели 70 хил. евро. Парите бяха открити в служебната кола на Иванчева, но останаха съмнения как точно са се появили там.

Първата инстанция даде на Иванчева, Петрова и Дюлгеров 20, 15 и 12 г. затвор, втората намали наказанията им на 8, 7 и 6 г., а накрая върховните магистрати им дадоха окончателно 6, 5 и 4 г. решетки. Сподвижници на двете жени пуснаха от тяхно име молба за помилване до президента. Макар да измина половин година, отговор от комисията към вицепрезидента Илияна Йотова все още няма, а приятелите на Десислава и Биляна се надяват на по-бързо решение. Те са категорични, че двете са невинни и трябва да бъдат при семействата си.

Наскоро в президентството беше внесен апел за справедливост, който е подписан и от куп известни личности като певицата Лора Караджова, рапъра Спенс, актьора Теодор Елмазов. Още много други общественици, журналисти, политици, дипломати, служители и пенсионери се застъпват за помилването на осъдените.

Засега единствената утеха за Иванчева и Петрова са свижданията с най-близките им хора. Заради далечното разстояние и грижите за детето майката на Десислава избягва да пътува до Сливен. Тя признава, че се чува с дъщеря си почти всеки ден, но времето за телефонен разговор никога не им стига.

„Все не остава кога да я питам яде ли, в кухнята ли се храни“, вайка се възрастната жена. Докато е у дома, леля Любка постоянно се ослушва за телефона, за да не пропусне да вдигне. Възможностите за обаждане не са много и трябва да се възползваш. Обикновено за час през телефона трябва да минат 30 затворнички, което прави по около 2 минути на човек, обяснява майката на известната пандизчийка.

Без мама

На възрастната Любка бяха поверени грижите за малкото й внуче, след като на 10 ноември м.г. униформени отведоха Десислава Иванчева зад решетките. Малчуганът Валентин-Александър вече е почти на 1 г. и половина.Обича да излиза на детската площадка и да си играе с камиончета. Освен това опитва да рита топка с батковците, но не му позволяват, за да не го отнесат. Бабата на Валентин зорко се оглежда за него, защото той припка бързо и за секунди е на другия край на площадката. Скоро момченцето ще започне да посещава детска градина. Ако майка му изтърпи докрай наказанието си, тя ще излезе, когато синът й е на около 5 години.