Внимание! Мощна измама: Десетки изгоряха с кредити за 6 бона след рекламно шоу с ,,подаръци“

пенсионери пари

Десетки пловдивчани си тръгват с кредити за близо 6000 лв. след като са присъствали на рекламно шоу с подаръци. Измамната схема е позната и действа от години. Основна мишена на измамата, която залага на импулсивна покупка и лъжливото чувство, че си избран, са възрастните хора.

68-годишният Стефан от Пловдив е един от потърпевшите, завъртял се в измамната схема. По думите му, всичко започва с телефонно обаждане от непознат номер. „Обади ми се едно приятно и развълнувано гласче. Попита ме дали обичам масаж. Предвид, че имам остра травма, определено имам нужда от масаж. Каза ми, че предлагат безплатен такъв от специалисти. Освен това посочи, че всички присъстващи ги очакват подаръци. Казах си, че ще отида, защо не. Посочиха ми дата, час и място, казаха, че ще ме очакват“, разказа пловдивчанинът.Стефан отива в посочена зала. Първото нещо, което чува е „Моля, изключете всички телефони“. Той изпълнява инструкциите. „По-късно осъзнах, че всичко това е, за да не ги запише някой на видео или аудио“, посочи възрастният мъж, пише Марица.

Трима рекламни агенти веднага започват да обработват събралите се десетки души в залата. Първият рекламира озонатори, вторият масажори, а третият – одеяла и възглавници. Канят присъстващите да изпробват масажора. На всички им харесва – първата стъпка от зарибявката е успешна. След това агентите разиграват уж томбола с награди. Трима души, вероятно част от измамата, си тръгват с подаръци. Сред другите се разиграва игра с пластики – карти, уж заредени с пари. Една от въпросните четири карти се „пада“ на Стефан.

„Казаха, че в нея има 3000 лв. и мога да си купя с тях каквото искам от предлаганите продукти. Викам си, че ще избера нещо – масажор и одеяла например, и ще си тръгна. Оказа се обаче нещо съвсем различно. Каза ми да си предоставя личната карта. Започна едно писане на договори, увещания, че лихвата на месец е минимална, че вноската може да си позволи всеки“, коментира излъганият пловдивчанин. В крайна сметка той се подписва на договор за кредит в размер на 5700 лв. за всички продукти „подарък“.

„На следващия ден чета договора, установих, че лихвата е 1,5 %, но на месец, което прави 18 % на година. Реших да отида до банката, към която е сключен договора. Служителката там, любезна жена, ме попита: „Добре де, искаш ли ги тези неща?“. Казах и: „Ами, не!“. Тогава тя ме светна, че имам 14 дни да се откажа от покупката и договора. Консултирах се и с адвокат. Звънях на фирмата, входящите обаждания обаче са ограничени. Само те те набират. Обясних им, че искам да върна нещата. Казаха, че няма проблем и че човек ще дойде да ги прибере“, обясни Стефан. След дълга кореспонденция, най-накрая той успял да върне стоката. От въпросната фирма, продала стоките на безумна цена, опитали да го убедят, че все още не е видял пълния им блясък и че ще му харесат, но пловдивчанинът бил твърдо решен да се отърве от нещата.

„Това си е за лапнишарани, какъвто се оказах аз. Вкъщи не ми говориха с дни, заради това, което направих, а именно голяма глупост. Затова разказвам случката – да предпазим други хора“, сподели той.

Подобни рекламни събития се провеждат ежедневно, в цялата страна. От залите, в които рекламните агенти вършеят, си тръгват десетки пенсионери с кредити. В крайна сметка, те предлагат, възрастните хора купуват. Тоест, чиста измама тук няма, но има чиста проба заблуждение и „омайване“, което кара хората да вземат неща, струващи 10 пъти повече, отколкото в нормален магазин. Подобен кредит, като този на Стефан в размер на 5700 лв., се изплаща с години.