Ексклузивно: Бивш шеф на КАТ влиза в съда за подкуп, имотна облага и незаконно оръжие

Image_13996457_40_0

Бившият шеф на КАТ в Благоевград Данаил Стоицов влиза в съда.

Окръжна прокуратура-Благоевград внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу него, като той и привлечен към наказателна отговорност за незаконно държане на оръжие и боеприпаси, длъжностно престъпление с цел имотна облага и подкуп.

От 2016 г. обвиняемият Стоицов заемал длъжността „главен инспектор“, началник сектор „Пътна полиция“ в ОД на МВР-Благоевград. Служебните му задължения включвали ръководство, организация, контрол и оценка на дейността на служителите в сектора. Носел отговорност за материалната му база и активите.В хода на разследването е било установено, че в кабинета си обвиняемият държал късоцевно огнестрелно оръжие, пистолет „Макаров“, и боеприпаси – 43 броя патрони. Те били на частно физическо лице, като Стоицов нямал издадено надлежно разрешение по смисъла на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.

В качеството си на началник сектор „Пътна полиция“ в отдел „Охранителна полиция“ обвиняемият имал множество и разнородни отговорности, в това число организиране, ръководене и контролиране цялостно работата на сектора по осигуряване на безопасността на движението в съответствие с нормативната уредба.

В периода февруари 2018 г. – май 2018 г. в качеството си на длъжностно лице неколкократно нарушавал и не изпълнявал служебните си задължения. Разпореждал съпровождане със служебен специализиран автомобил на МВР на тежкотоварна, извънгабаритна техника, превозвана от търговско дружество по републиканската пътна мрежа и общинските пътища на територията на област Благоевград. Това се извършвало без разрешителни, надлежно издадени от Агенция „Пътна инфраструктура“, без платени дължими такси и разходи, както и без сключен договор. Наред с това за осъществяване на тази дейност обвиняемият отклонил автопатрул по безопасност на движението, изпълняващ планови задачи.С действията си Стоицов целял набавяне на облага за търговски дружества чрез незаплащане на пътни такси и такива за административни дейности. Вследствие на това настъпили значителни вредни последици за държавата, в частност за Агенция „Пътна инфраструктура“ и МВР, от имуществен и неимуществен характер. Била увредена административната дейност на двете ведомства, компрометиран авторитетът на съответните контролни органи, ощетени техните бюджети.

В качеството си на длъжностно лице поискал и приел от различни лица парични суми, които не му се следват, за да извърши действие и извършил действие по служба, свързано с реда за издаване на табели с регистрационни номера.

На Стоицов е наложено дисциплинарно наказание „уволнение” и служебното му правоотношение с МВР е прекратено.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории