Чудо невиждано на имотния пазар за година, най-скъпо вече вървят жилищата в..

Имоти кооперация жилище

Имотите в София поскъпнаха с 25% за година, каза изпълнителният директор на “Адрес недвижими имоти” Гергана Тенекеджиева. В Пловдив и Бургас покачването на цените е с около 17%, а във Варна ръстът е с над 30%. В момента пазарът е балансиран, като търсенето е малко по-голямо от предлагането. Прогнозата за 2023 г. е за балансиран и спокоен пазар, но без спад на цените.

Според Гергана Тенекеджиева купувачите и продавачите не бива да чакат някаква съществена промяна на пазара. За хората, които имат нужда от жилище, сега е добър момент да купуват, защото дългосрочно поскъпването на имотите е по-голямо от нарастването на издръжката на живота. Освен това сега сме в рая на ниските лихви.

Същевременно продавачите, които имат нужда от пари, искат да се преместят в друг град или в по-голямо жилище, също не бива да чакат. Пазарът на имоти е много инертен, още през юни миналата година, когато се заговори за нарастване на лихвите имаше спад на реализираните сделки. Промените в лихвите обаче засега са козметични, а оттогава цените на имотите са нараснали. Затова и купувачите и продавачите е по-добре да не отлагат сделките, ако просто чакат да видят накъде ще тръгне пазарът, смята Гергана Тенекеджиева.

Купувачите на имоти са два основни типа. Едните купуват жилище за семейството си, а другите искат да инвестират парите си. Често купувачите обясняват на брокерите на имоти, че не виждат друг вариант да спасят парите си от високата инфлация и затова купуват имоти. Според Тенекеджиева хората със спестени пари сега е добре да купуват имоти.

Има и купувачи, които търсят трофейни имоти. Оглеждат пазара дали някои, на който бизнесът не му върви и има нужда от пари, няма да продаде имот. Покупката на луксозен имот е най-добрата инвестиция, защото търсенето на такива имоти никога не намалява.

От покупката на имот се отказват хора с доходи под средните. Причината за това е, че нарастват разходите за живот и хората с ниски доходи са по-притеснени. Но като цяло хората с ниски доходи никога не са били много активни на пазара на имоти.

Понякога те продават някоя нива, за да закърпят семейния бюджет. Най-често купувачите са хора с по-високи доходи и налични спестявания. През миналата година спестяванията на гражданите в банките са нараснали с 8 на сто. Именно хората с налични пари най-често са купувачите на имоти.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории