Журналисти скочиха, обявиха bTV за глашатаи на „Промяната“: Няма кой да противоречи на глупостите им

Александър Николов

Поредното участие на бившия министър на енергетиката Александър Николов в студиото нв БТВ предизвика остри негативни коментари както за него, така и за водещия Светослав Иванов.

Обивненият от прокуратурата за газовата криза, вкарването на последници и ощетяване на бюждета с милиони бе оставен да се лее на екрана, говорейки несъстоятелни неща.

В „театралната тв сценка“ опитният водещ Светослав Иванов бе избрал за себе си ролята на безкритичен наблюдател, което противоречи на нормите на независимата журналистика.

 

Затова, естествено  дойде и реакцията на колеги.

 

„Спрях да броя гостуванията на бившия министър на енергетиката в 120 минути за последните 7 месеца, но повярвайте ми, прави впечатление. В същото време, за 7 месеца, това е единственото публицистично предаване в ефира на бТВ, което нито веднъж не поиска да чуе позицията на настоящото ръководство на министерството. Нито веднъж. Седем месеца.

Това пише на своята Фейсбук страница Бояна Бозаджиева след снощното поредно „удобно“ участие в предаването „120 минути“ на бившия министър на енергетиката Александър Николов, на когото не бе зададен нито един неудобен за него въпрос. Затова пък изтърси, че „когато ни е спрян руския газ, България е останала най-конкурентният пазар в Европа като цена“ и това бе подминато без реакция на водещия.

Бозаджиева, която беше журналист, пиар в БСП и сега е медиен съветник в МЕ, знае перфектно законите в журналистиката, и затова недоумява: „Знам, че журналистическите стандарти са достатъчно ясни и когато се спазват, обективността се постига естествено. Тя е важна не само за комуникацията със зрителя, тя показва собствените критерии на водещия и продуцента“.

И именно по отношение на водещия Светослав Иванов са нейните забележки: „И аз, както предполагам и много други, се прехласвах по онези думи на водещия в началото на предаването, които звучат като правилната позиция, която липсва в обществото ни. Когато обаче емоционалните ти думи не са подкрепени с базисни журналистически стандарти, те не са позиция, те са просто есе…“

 

Под поста със свой по-категоричен коментар е излязъл Явор Дачков:

Светльо Иванов прави абсолютна пропаганда на „Промяната“ от ден първи. А интервютата му с Александър Николов приличат на платени публикации. Не казвам, че са, а че приличат, защото няма нито един критичен въпрос и то за такъв грандиозен скандал като далаверата с газа. Това, че не е потърсил другата страна или гледна точка не е учудващо. За пропагандата за Украйна дори няма да отварям дума. Жалко, защото Светльо е добър журналист и правеше интересни предавания. Впрочем „Промяната“ и умните и красивите тотално са превзели бТВ. Не знам на какво се дължи, но е тегаво за издържане“.

 

По темата позиция зае и Калина Андролова: „Александър Николов, бивш енергиен министър в кабинета „Петков“, се държи абсолютно комично и жалко, и некомпетентно в ефира на бТВ. Тъжно е, че няма кой да му противоречи на глупостта. Имаме изслушаване на глупостта и приемане на глупостта“.

 

Андролова, която в последните си коментари се базира на сериозна информация, пита: „А защо Александър Николов не каже, че са платили един милион на консултантската фирма White&Case, без да се съобразят с препоръката на по-умните от тях. За какво плащаш един милион, след като след това си правиш некомпетентностите, които витаят из рамкираната ти импулсивна глава без да ползваш знанието на международните консултанти?!“

 

В края на коментара си Андролова буквално удря звучен шамар на Николов: „Докато олигарсите подреждат нефелни свои проксита на позициите в управлението, за да източват ресурси, ще ни е срам да гледаме министрите какви глупости тежки говорят. Не виждате ли, че човекът Сашо К. не е добре! Никой ли не вижда. Вярно, той не е виновен. На него са му наредили какво да прави. Потресителна неграмотност.“