Манолов откри конгреса на „Подкрепа“ с обявяване на война: Край с лошите условия на труд!

Димитър Манолов

„Днес и утре ще си говорим за бъдещето. Хората винаги мислят за него и винаги са склонни да си го представят в красива и оптимистична светлина. Но какво наистина ни очаква, едва ли някой в тази зала би могъл да го каже“. С тези думи президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов откри 11-ия конгрес на синдиката в зала 3 на НДК.

Той показа най-стария произведен в света преносим лаптоп и посочи, че той е стар почти колкото синдиката. Показа и личния си телефон, който пък съдържал в себе си 6400 такива компютъра. И обясни: Това показва, че хората са тези, които определят какво представлява техниката и до къде може да стигне тя.

„С това искам да покажа как технологиите не спират да се променят, но те са нищо без човека и без каузата, за която той се бори. Явно нашата кауза е доказала, че може да премине през всички промени, да се справи с всички предизвикателства, а ние отново след 34 г. сме отново в тази зала“, разказа Манолов.

Той припомни някои от големите битки на синдиката през годините: запазване на обезщетението за първите три дни болнични, размразяване на добавката за нощен труд, която вече е обвързана с минималната работна заплата, ръстът на минималното възнаграждение, подкрепа за запазване на енергийния суверенитет на страната.

Той обясни, че от КТ „Подкрепа“ искат променяне на плана за възстановяване и устойчивост и непременно да падне искането за падането на искането за намаляване на 40% от емисиите.

„Трябва да припомним и нашата роля за това битовите потребители все още да не са подкарани като стадо на заколение към т. нар. либерализиран пазар на електроенергия. Още през 2016 г. представихме доклад колко пагубна е за домакинствата тази политика, скрита зад примамливи фрази като възможност за личен избор на доставчик на електроенергия, насърчаване на конкуренция и прочие. Алармирахме за същото и бизнеса, който обаче настояваше, че либерализацията ще му помогне да намали разходите си. Всъщност се случи точно обратното. И то далеч преди избухването на военния конфликт между Русия и Украйна“, каза още той.

Той обясни, че с помощ на синдиката е било увеличено минималното обезщетение за безработица, бяха дадени компенсации за хората в неплатен отпуск и за родителите, на които се наложи да останат вкъщи и да гледат децата си по време на пандемията.

Манолов обясни, че има още какво да се желае в заплатите на учители и здравни работници.

Обеща и основна цел за следващия им мандат основна цел ще бъде усъвършенстване на законодателството, така че всички работодатели да са включени в преговори за колективно трудови договори.

Те ще се борят и за приемане на закон за правото на стачка, приемане на необлагаем данъчен минимум, сунитското изчисляване на работното време да се прилага само в непрекъсваеми производства, а работната седмица да е максимално 48, а не 54 часа.

Стартираме нова кампания за безопасни и здравословни условия на труд. Обявяваме война на безобразията там, където още ги има. Ще публикуваме снимки, на които се виждат хлебарките в стаите, измерените температура и влажност на социалните работници, служителите по безопасност на храните, минусовите температури в ремонтните заводи. Чрез медиите ще го направим обществено достояние“, предупреди синдикалистът.

Той даде думата на почетния президент на синдиката д-р Константин Тренчев, който припомни създаването на синдиката. И се пошегува, че явно снегът ги закриля, тъй като преди 34 г. е било също толкова мразовит ден.

Според него честите избори говорят за системен проблем в страната и настоя за Велико народно събрание, което да промени дисбаланса в конституцията.

Припомни и за пирамидата на Маслоу и препоръча на политиците да се запознаят с нея.

„Ако политиците ни не скъсат с т. нар. мандатно мислене, нищо добро не ни чака. Икономическите и обществени структури като образование, здравеопазване, енергетика и др. не могат да се променят и реформират за 4 години, а не дай си Боже за няколко месеца“, каза той.