КУРИОЗ! Хеликоптерът, спасил турист в Пирин, бил на приятел на зам.-кмета на Банско

медицински хеликоптер

Частен хеликоптер спаси за минути пострадал турист в Пирин и показа нагледно ползата от въздушна медицинска помощ. На този фон България от години обещава да купи медицински хеликоптери и се проваля по една или друга причина, пише СЕГА.

Инцидентът е възникнал вчера следобед в района на Влахинското езеро. Млад мъж е паднал лошо и е с фрактура на подбедрицата. Мъжът обаче е изкарал голям късмет – над района е прелетял частен хеликоптер. Оказало се, че той се управлява от инж. Мариян Боновски – приятел на зам.-кмета на Банско Стойчо Баненски и баща му Методи. Двамата са се свързали с Боновски и той веднага е реагирал.

„Хеликоптерът се отправи към мястото, където бе туристът и за 5 минути той бе качен, а след още 10 минути хеликоптерът кацна в Банско, откъдето с линейка раненият бе откаран в болница. В същото време групата спасители още не се е върнала. Акцията днес е пример как, ако имаме на разположение медицински хеликоптер, много бързо ще става транспортирането на пострадали туристи“, коментира Баненски пред bTV. Той допълни, че така са спестени усилията на много хора в предстояща поне 7-8 часова акция.

Усилията на планинските спасители не дават резултат в друга акция – по издирването на изчезналия в Пирин 69-годишен планинар от София. Мъжът е тръгнал към Вихрен на 26 декември и към 17 часа е позвънил на близки, че е на 10 минути под върха. От този момент няма връзка с него. Вчера спасители огледаха улеите около Пирин, като акцията продължи 8 часа. Спасителят Георги Ботев разказа, че търсенето е било изтощително, но времето е било по-добро и е пуснат дрон. Набелязани са места, където спасителите да съсредоточат усилията си днес.

Голямата обществена поръчка за закупуване на 5 медицински хеликоптери с пари по плана за възстановяване се провали заради неадекватни ограничения в цената и други параметри. Тя ще бъде обявена повторно. Провали се и опитът за ползване под наем на медицински хеликоптер. Там никой не подаде оферта.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории