В София е страшно! Болни обикалят кварталите да търсят лекар, който да ги прегледа

болни софия

Опашки от болни се извиха пред столичните спешни медицински кабинети. Първите чакаха за преглед още рано сутринта, предава Bulgaria ON AIR.

Сериозен е ръстът на случаите на грип, особено сред малките деца. Мария Кирилова е един от пациентите, които чакат пред поликлиниката с надеждата да получат адекватно лечение. Споделя, че по празниците не се е срещала с много хора и не е пътувала. Въпреки това има симптоми на респираторно заболяване.

„Цяла нощ главата ме заболя от кашлица, без температура. Час и половина чакам, при нас в „Дружба“ няма къде да ме прегледат и ме пратиха тук“, каза Мария.

Пикът на респираторните заболявания и грипа се очаква да бъдат през януари и февруари. Причината за това е ръст на заболелите по празниците, както и липсата на работещи лични лекари в последните седмици на декември. Влияние върху разпространението му имат температурите и влажността на въздуха, отчитат експертите.

„Най-високите стойности на грипа са следващите месеци – януари и февруари. Грипната епидемия започна по-рано. Сезонността на тези вируси се свързва с различни фактори, но зависи и от нашето поведение. Децата, които за първи път се срещат с тези инфекциозни агенти в първите години от живота си, голяма част от тях са пропуснали тази среща“, поясни вирусологът проф. Радостина Александрова.

На този фон ситуацията с коронавируса е спокойна, в сравнение с началото на годината. Това показват данните на СЗО – 90% по-малко смъртни случаи седмично, в сравнение с пиковите стойности през януари.

„Място за драма няма. Пандемията продължава. Трябва да следим какво се случва със SARS-CoV-2.Той не бива да бъде подценяван“, добави проф. Александрова.

И добави, че вирусът продължава да се видоизменя.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории