Попиляха скандалната кметица на Красно село – Станиславова е доказан рецидивист по нарушения

Росина Станиславова

Кметицата на столичния район “Красно село” Росина Станиславова правилно е била глобена от антикорупционната комисия за конфликт на интереси, реши Административният съд в София-град (АССГ). Съдебният акт е от 19 декември и с него се потвърждава решението на КПКОНПИ за това, че тя е определила сама себе си за ръководител на проект с европейски средства, определила е възнаграждението за себе си и е избрала екипа на проекта. Съдът е потвърдил и глобата на районния кмет в размер на 15 000 лева, наложена от КПКОНПИ. Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано в двуседмичен срок пред Върховния административен съд.

Въпреки това жителите на третия по големина район на град София призовават Росина Станиславова да ги освободи от порочното си управление и да подаде оставката си незабавно.

Това е втората глоба за конфликт на интереси, наложена на Росина Станиславова от Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ). През февруари т.г. магистратите отхвърлиха внесената жалба от Росина Станиславова срещу установен от КПКОНПИ друг случай на конфликт на интереси. Тогава кметицата е била назначила дъщеря си на работа по европейска програма, изпълнявана от общината. Очаква се всеки момент ВАС да се произнесе окончателно по казуса, като ако това решение бъде потвърдено, градоначалничката е длъжна да освободи поста си незабавно.

Междувременно в началото на годината Антикорупционната комисия със свое трето решение уличи кметицата в съмнения за корупция и предаде събраните доказателства на прокуратурата.

Заради проверката тогава служители на KΠKOHΠИ претърсиха общината и снеха oбяcнeния oт длъжнocтни лицa, вĸлючитeлнo и от Росина Станиславова. Бяxa установени дaнни зa извъpшeни зaĸoнoнapyшeния пpи изпълнeниeтo нa cтpoитeлнo-peмoнтни дeйнocти и дocтaвĸa нa мaтepиaлни aĸтиви, c възлoжитeл Cтoличнa oбщинa – paйoн „Kpacнo ceлo“. Уcтaнoвeни бяха и нeзaĸoнocъoбpaзни дeйcтвия нa oбщинcĸaтa aдминиcтpaция, изpaзявaщи ce в yмишлeнo зaбaвянe нa издaвaнe нa aдминиcтpaтивни aĸтoвe, злoyпoтpeби пpи oтдaвaнe пoд нaeм нa oбщинcĸo имyщecтвo и paзxoдвaнe нa пyблични cpeдcтвa, извъpшвaнe нa фиĸтивни нaзнaчeния нa cлyжитeли пo oпepaтивни пpoгpaми и пpoeĸти c цeл личнo oблaгoдeтeлcтвaнe и oблaгoдeтeлcтвaнe нa тpeти лицa.

Росина Станиславова беше избрана на поста през 2019 г. с подкрепата на „Демократична България“, но по-късно коалицията обяви, че оттегля доверието си от нея.