Радев бесен, каза тежни думи на Шарл Мишел: Лишени сме от членство в Шенген, подкопават се принципите

румен радев

Решението България и Румъния да бъдат лишени от членство в Шенген не е справедливо и подкопава европейските принципи за солидарност и единство. Това заяви президентът Румен Радев във видеоконферентен разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, предава НОВА.

Инициираният от Мишел разговор е по повод подготовката на редовното заседание на Европейския съвет, което ще се състои на 15 декември, както и на юбилейната среща на върха ЕС – АСЕАН на 14 декември. По време на двата форума в Брюксел страната ни ще бъде представлявана от българския държавен глава.

По повод очакваната дискусия между европейските лидери за разширяването на Шенгенското пространство президентът заяви, че е неприемливо да се поставят допълнителни изисквания за членство, като обвързването с темата за върховенство на закона, които са извън обективните критерии за прием.

Във връзка с увеличаващия се миграционен поток към Европа Радев заяви, че ефективната реформа на Шенгенската система следва да включва присъединяването на държавите, разположени на външната европейска граница, а не блокирането им. „Трябва да се засилят усилията на предна линия“, призова държавният глава.

Президентът подчерта, че страната ни продължава да инвестира значителен финансов и човешки ресурс за охраняване на границата. Той изрази надежда въпросът за разширяването на Шенген да продължи да бъде приоритетен и по време на шведското председателство на Съвета на ЕС, което започва през януари догодина.

Относно предстоящата дискусия по енергийните въпроси Радев посочи, че следва да се обсъди възможността за разширяване на газопреносните мрежи с партньорите на ЕС за достъп до допълнителни ресурси, особено до терминали за втечнен газ.