Цяла България говори за думите на Габровски: Третият мандат – хазарт, направени на тъмно сделки

проф габровски

Влезем ли в каскада от избори, всички ще загубим и ще понесем изключителни репутационни щети.

Време е да се обединим около работещи концепции, с този екип може да го направим, заяви проф. Габровски на излизане от президентството, където представи пред президента Радев структурата и състава на проекто-кабинета.

„Направихме 7 теми, които са основни. От тях нито една политическа сила няма нищо против. Има само една политическа сила, която има нещо против. Очаквам пълна подкрепа от всички политически сили“, заяви Николай Габровски пред журналисти, след като върна на президента Румен Радев изпълнен първия проучвателен мандат за съставяне на правителство.

„Може би част от тези лица няма да бъдат познати. Това са хора които са високи професионалисти в своите области, те са се движели по всички стъпала на йерархията. Имат значителен опит. Всички те са без ярка партийна принадлежност. Те са работещи високи експерти. Всичките имена съм ги избрал по съвест“, каза още пред журналисти Николай Габровски.

„Нямаме време. Не става дума за някаква абстрактна криза. Има важни въпроси за държавата и решенията трябва да се взимат в следващите месеци. Студентските изпити са дошли“, каза още той.

„Няма как без работещ парламент тези решения да бъдат вземани и България да продължи напред“, каза Габровски.

„Време е да се обединим около работещи и ясни концепции. С този екип съм сигурен, че ще го направим“, подчерта той.

Проф. Габровски отбеляза, че са предложени 7 точки от проектокабинета, които са добре приети от всяка една от политическите сили. Само по една от тях „една политическа сила“ имала резерви.

„Въпреки това аз се надявам кабинетът да бъде подкрепен с пълно мнозинство“, заяви проф. Габровски.

Той допълни, че самият той след тази седмица е „научил много неща от себе си“. „Хората от този списък ясно осъзнават каква жертва ще направят. Но, осъзнавайки на ръба на каква пропаст се намира страната, поеха този ангажимент. Отново казвам – абсолютно всички партии подкрепят огромна част от точките, които сме заложили и няма причина да не бъдат приети.“, заяви Николай Габровски.

Той заяви, че въпросните 7 теми са обединяващи, по тях няма противоборство, те не предполагат дискусии.

Проф. Габровски отбеляза, че „третият мандат ще създаде условие за задкулисни договорки, за договорки, направени между партиите, направени на тъмно сделки. Правителството с третия мандат може да бъде обременено с неща, с които аз не искам да се свържа“.

„За мен третият мандат е един хазарт. След който отиваме на избори. Ще прекараме следващата година в една предизборна реторика, напълно лишена от смисъл. Това ще бъде една катастрофа в много отношения за България, която ние в тези дни, в тази седмица, можем да избегнем“, заяви още той.

Десислава Атанасова отбеляза, че „проф. Габровски е имал пълната подкрепа на ГЕРБ да прави своя осъзнат свободен избор на кандидати“.

„Очевидно е, че хората, които ни избират, искат консенсус и конкретна работа. Кабинетът, който проф. Габровски представи, може да започне работа от ден първи, а парламентът да приеме най-важните закони за България“, заяви тя.