Ген. Венцислав Мутафчийски накара цяла България да настръхне с думите си: Доказаха се!

мутафчийски

ВМА винаги е била обърната с лице към проблемите на сестринството и на професионалистите по здравни грижи като цяло. Ние не пестим средства за тяхното мотивиране – не само от гледна точка на парично възнаграждение, но и по отношение на тяхното развитие.

Това заяви началникът на Военномедицинска академия (ВМА) генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS при откриването на двудневния симпозиум „Специфика и предизвикателства в работата на професионалистите по здравни грижи в състава на ВМА и военните формирования на Българската армия”.

Той изтъкна, че през последните години се забелязва тенденция за намаляване на една изключително важна част от медицинския екип, каквато са професионалистите по здравни грижи: Колеги, вашата роля е незаменима – било по отношение на реда в клиниките, добрите условия и чистотата, или милосърдието към болните, които идват стресирани и уплашени от болестта. Вие сте хората, които се опитвате да намалите този шок и да се опитате да им създадете домашен уют, подчерта началникът на ВМА.

От думите му стана ясно, че ВМА ще продължи програмата за обучение на военномедицинските сестри: Те се доказаха като изключително мотивирани и напълно съзнаващи своите отговорности. Защото военната униформа не е обикновено работно облекло. Тя носи допълнителни изисквания. И те доказаха, че са достойни да я носят, като част от тях заминаха на мисия зад граница веднага след завършването си. Справиха се отлично, въпреки че там работят в много тежки условия, нерядко в реална бойна обстановка.

Целта на това събиране е да покажем нашата сила, а именно военномедицинските специалисти. Особено на фона на заобикалящата ни среда – пандемични условия, военни действия в близост до нас и други. Ние винаги сме били на първа линия и винаги сме доказвали своя висок морал и професионализъм, заяви от своя страна Валентина Цекова, главна медицинска сестра на ВМА.

Сред гостите бяха представители на медицински университети, Столична колегия на БЛС и Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

ВМА винаги са били сред основните стожери на здравеопазването. Нейните отлично подготвени лекари и професионалисти по здравни грижи бяха в челните редици в битката срещу COVID-19 и спасиха много пациенти. Времето, в което живеем носи редица предизвикателства, свързани с авимедицинска евакуация, кръводаряване в извънредни ситуации и други. Затова смятам, че опитът, който ще бъде споделен по време на този форум, ще бъде особено полезен за всички медицински специалисти от цялата страна, изтъкна Милка Василева, председател на Управителния съвет на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

Участниците във форума имаха възможност да наблюдават демонстрация за реакция при инцидент с множество пострадали, която се проведе във Военномедицинския симулационен тренировъчен център.