ДПС взривиха държавата! Взеха ключово решение, касаещо всички лидери

дпс

Ключово предложение направи ДПС към партиите в парламента. Движението кани лидерите с екипите им на разговори за машините на изборите. това съобщи лидерът на партията Мустафа Карадайъ на брифинг в парламента.

Повод бяха днешните скандали за Избирателния кодекс. След 18-часов маратон правната комисия прие вчера поправките в кодекса, които предвиждат възстановяване на възможността за гласуване освен с машини и с хартиени бюлетини. ПП излезе с декларация, в която нарича политическите си опоненти „мафия“ и заплаши с улични безредици. След което напусна пленарната зала. Мафията напуска, контрира от трибуната Мустафа Карадайъ.

„Продължаваме промяната“ отмени срещата си с ДПС без дори да съобщи на Движението. Научихме от вас, медиите, каза на брифинга Карадайъ. Още днес той ще се свърже с лидерите на партии в НС, за да уговорят срещите.

Темата е ползването на машини по време на избори, а целто – гарантиране правото на глас на всеки български гражданин съгласно Конституцията, каза Карадайъ.

Поредността на срещите е: Кирил Петков и когото той реши като екип от тяхната група, Христо Иванов и когото той прецени като екип, Бойко Борисов и когото той прецени като екип, Корнелия Нинова и когото тя прецени като екип от тяхната група, Стефан Янев и когото той прецени като екип от тяхната група, Костадин Костадинов и когото той прецени като екип от тяхната група, съобщи Мустафа Карадайъ.

Трябва много отговорно да подходим към изборите. Машините, ако са целта, това означава, че са машинации. Машините не могат да бъдат цел, те са инструмент. Целта е да има доверие на гражданите в крайния изборен резултат. Да няма фалшификация на бюлетините и на протоколите, каза Карадайъ.

Нека въведем американския модел на демокрация вместо венецуелските машинации на изборите, призова лидерът на ДПС.

За пореден път се налага да говорим за избори, правила, демокрация, поведение, отношение и норма. Включително заради хора, които с ясното съзнание, че целенасочено нарушават Конституцията и законите на страната, се включиха в политическите процеси на България и живеят с представата, че историята започва от тях, животът започва отсега и властта им се полага, независимо дали в демокрацията гражданите са гласували за тях или не, коментира още Карадайъ.

За тях е по-важно венецуелската машинация да им произведе властта, отколкото доверието на българските граждани, категоричен бе председателят на ДПС. Той припомни, че Движението 33 години е последователно на терена на политиката. И че именно ДПС защитаваше позицията да се използват машини по време на избори с аргументите, че има много недействителни гласове от една страна. А от друга – за елиминиране на съмненията за субективния фактор, който произвежда недействителни гласове.

С цел да има доверие в изборния резултат ние сме търсели решение в машините, припомни Карадайъ.

През годините имаше много сгрешени секционни протоколи. Искахме машини, за да подпомогнем работата на секционните избирателни комисии, за да няма грешки в протоколите и за да има доверие в секционните протоколи, които са основата за отчитане на изборните резултати, обясни председателят на ДПС, подчертавайки че с тези аргументи ДПС от 2014 г. предлага да има машинно броене на бюлетините и машинно приемане на бюлетините.

Само че защитниците на венецуелската машинация с машини не подкрепят доверието в крайния изборен резултат от страна на българските гражданите. Когато се вижда, че един модел поражда дефект и то явен дефект, който е достатъчна основа за недоверие в крайния изборен резултат, най-нормално е да се търсят решения, каза Мустафа Карадайъ.

И призова: „Нека въведем американския модел на демокрация вместо венецуелските машинации на изборите. Нека погледнем в колко и кои американски щати се ползват венецуелските машини и в колко модела, който ние предлагаме – ако гласът е действителен, машината да приеме волята на избирателя. По този начин елиминираме недействителните гласове и субективния фактор при броенето на бюлетините.“.

Преодолява се и субективният фактор при попълване на протоколите, защото машината вади протокол, който се контролира задължително с бюлетините, които са приети. Броят се бюлетините и резултатът е видим, обясни лидерът на ДПС.

Кой модел на демокрация избират тези, които днес от трибуната на НС сочат своите политически опоненти с пръст и ръсят квалификации, които ги самохарактеризират като мафия, попита Карадайъ. И настоя да знае дали тези депутати са загрижени да търсят защита на демокрацията заедно с онези, които са платили високата цена, за да има демокрация в България.

Ние сме призвани да защитаваме демокрацията в България и ще защитаваме демокрацията в България. От трибуната на НС призовават за неподчинение и блокажи в София. Ако призивът е този и се очаква и ние да блокираме, мисля, че никой не се съмнява, че ако някой може да блокира Орлов мост или няколко улици, ние можем да блокираме цяла България. Някой съмнява ли се? Ако с 2000 души някой си мисли, че ще прави неподчинение и ще руши демокрацията в нашата Родина България, ние можем да извадим минимум 20 000 в защита на демокрацията в България, категоричен бе Мустафа Карадайъ.

Той заяви, че не може в една секция да има брой подписи в избирателния списък, равен на разписките, получени от машините, а протоколът от машинния вот да е различен. Как става това, кой софтуер прави това. Как работи така, че физическите носители да са равни, а електронният вариант, който не може да бъде проверен, да е различен, попита Карадайъ. И категорично заяви, че при това положение не може да има доверие на гражданите в крайния изборен резултат. И трябва да се търси решение.

Това е демокрацията. Но в един момент лъсва истината, че защитата на венецуелските машинации с този тип машини е по-важна, отколкото защитата на демокрацията и правото на глас на всеки български гражданин. Защитата на Конституцията се оказва по-маловажна от защитата на машинацията с венецуелските машини. Затова ги наричам мафията на венецуелската машинация с тези машини, след като те си позволяват да наричат опонентите си мафия, каза лидерът на ДПС.