Населението изтръпна! Кардиолог алармира: 25% от прекаралите К-19 развиват неспецифични симптоми

коронавирус

Има доказателства, че 25% от населеното, което е прекарало Ковид в последствие развива т.нар. дълъг ковид, това каза в предаването „Пулс“ по NOVA NEWS д-р Петър Калайджев – специалист – кардиолог в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, началник на Ковид отделение, автор на проучване на тема какви последствия оставя вируса върху преболедувалите.

Лонг ковид е проблем за лекари и пациенти, тъй като симптомите са неспецифични, потвърди той. Необходимо е да се използват съвременните средства на медицината за предпазване от вируса, именно ваксинацията, каза д-р Калайджиев.

Вирусът засяга много системи, една от които е сърдечно – съдовата, а това е една от причините за зачестилите инсулти, инфаркти, тромботични инциденти след ковид, което продължава до шест месеца, дори повече от година след боледуването от Ковид, заяви лекаря.

Действието на грипа върху сърдечно – съдовата система е с доказано негативни последствия, както и Ковид, следователно трябва да се пазим и от новите варианти на Ковид и от грипа, и за двете има ваксини, допълни той.

Кардиологът каза, че профилактиката е изключително важна, а артериално налягане и холестерола трябва да бъдат контролирани.

Имунната система реагира по различен начин, много от имунолозите не препоръчват допълнително стимулиране, каза д-р Калайджиев. „Има специфични начини, какъвто е ваксинацията, особено при сърдечно-съдови заболявания, тъй като една инфекция може да доведе до хоспитализация“, предупреди той.

Кардиологът разказа, че болница ИСУЛ е участвала в световно проучване за специфична терапия при пациентите, които развиват тежки усложнения. Въпросното лечение е от голяма полза, допълни той, а екипа на разработения медикамент е получил високо признание – очаква се одобрение на Американската агенция по лекарствата на новата молекула.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории