Главният секретар на МВР хвърли бомба за акция срещу знаков бизнесмен и заяви: Вадим гнилите ябълки

главен секретар петър тодоров

При акцията, насочена към бизнесмена Красимир Каменов с прякор Къро, бяха събрани веществени доказателства, на които ще се извърши проверка относно допуснати финансови нарушения или престъпления. Това заяви пред Нова телевизия главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров.

„Ако досега някои бизнесмени с прякори са се ползвали с някакъв комфорт или привилегии, след като има сигнали срещу тях, ще следват проверки“, подчерта той. По думите му, след като към тях дълго не е проявяван интерес, явно са имали някакъв по-специален статут.

Относно разследването за смъртта на двамата бургаски полицаи, загинали след гонка с мигранти, той коментира: „Действително има някаква форма на виновно поведение на 16 служителя. Събраната информация говори не за корупция, а за слаба подготовка, за липса на комуникация, за липса на организация и контрол“.

Тодоров посочи, че между тези 16 служителя има такива, които са на ръководни постове. Започва дисциплинарна проверка спрямо тези служители.

Той потвърди, че мигрантите, предизвикали катастрофата, действително са били спрени и проверени. „Трябвало е да има полицейско задържане за 24 часа. Това не е направено“, каза той и изрази съжаление, че точно в тези 24 часа се е случил фаталният инцидент.

По случая „Семерджиев“ той обясни: „Работим енергично, вадим нашите гнили ябълки, имаме волята да продължим тази политика“.

„Тези 7 началници на районни, които бяха сменени или е в ход тяхната смяна, не е само за случая „Семерджиев“. Преди това има една много голяма комплексна проверка на районните“. В хода на тази проверка, извън „Семерджиев“, бяха констатирани редица пропуски“, каза той.

По думите му, установени са 44 случая за покровителстване на Георги Семерджиев. „Образувани са дисциплинарни проверки. В началото на декември предстои тяхното приключване. Тогава много персонално ще се изясни вината на всеки един“.

Относно разследването на катастрофата с Димитър Любенов, който уби френски гражданин на Околовръстното шосе в София, главният секретар на ВМТ потвърди: „Има записи, на които ясно се вижда, че полицаите, виждайки ПТП-то започват да се движат назад“.

Той коментира и проблема с тестовете за наркотици за шофьорите: „Не съм съгласен с формулировката фалшиви тестове. Те са на една световноизвестна водеща фирма, чиито тестове се използват в цял свят и цяла Европа.

Тези тестове са особено чувствително. Взимат се от полицаи, но се обработват от машина. Те показват вещества, които са в организма на човек. Друг е въпросът, че тези вещества може да се попаднали с лекарствени препарати и други“.

Според него, изходът от ситуацията са кръвните тестове. Във всеки регион ще има поне един център, който ще обработва такива тестове. Работи се те да заработят в най-скоро време.

Тодоров посочи, че са необходими по-сериозни мерки срещу трафика на мигранти. „Ще настоявам за конфискация на МПС, на имущество на съответния трафикант или превозвач, по-строги наказания“.