ГЕРБ с ексклузивни разкрития за срещата с Паси и Плевнелиев и ходовете си. Има ли светлина в тунела?

десислава атанасова

Това беше една от стъпките за търсене на възможности за разговор. Отдавна заявихме да седнем на масата, да търсим възможност за диалогичност чрез хора, които са извън активната политика, и да бъдат медиатори. Говорихме за предизвикателствата на кризите, включително през законодателния въпрос, както ще има ли Народно събрание в следващите месеци, ще има ли правителство. Ние от ГЕРБ-СДС ще положим тези усилия до края. Това заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова след срещата с контактната група, оглавена от президента Росен Плевнелиев и Соломон Паси.

„Надявам се, че в следващите часове, дни някои от парламентарните сили ще преосмислят своята позиция. През последните три дни стана ясно, че все пак трябва да се търсят решения. И те трябва единствено да почиват на разума. Ситуацията наистина е изключително тежка. Много кризи има, с които трябва да се справим. Никой от гражданите не очакват от нас упорство, нне очаква политическото его да вземат надмощие“, изтъкна тя.

„На първо място очаквам тези формации да преосмислят позицията си за разговор, не с нас. Хора, които са извън активната политика и са участвали преди във взимането на тежки решения. Очаквам другите партии поне да осъзнаят, че без диалог няма решение“, посочи тя.

„Поне разговори трябва да има. Само така може да се върви напред“, заяви тя.

Даниел Митов пък подчерта, че на Соломон Паси му се е налагало да води разговори със севернокорейски диктатор. „Да се надяваме, че българските политически лидери ще се държат по-разумно”, каза депутатът.

„По никакъв начин няма да си позволим да имаме аритметично мнозинство – да се съберем с този и този и да имаме числото 121. Подобно правителство, като последното титулярно, събрано по този начин, е безпомощно“, каза Томислав Дончев.

Той подчерта, че е рано да се говори за подкрепа на който и да е мандат.

„Много от другите персонализират. Залепили са етикети, нарочили са си някакви хора, дали от политически партии, дали извън парламента, и решават, че единственият начин да започнат те разговори с останалите е, ако някой друг го няма. Или ако нещо там не им се удовлетвори. Това са детинщини“, коментира Митов.