Само в 7DniSofia.bg

НАПАСТ! Дървеници нападнаха БДЖ. Жепейци: Борим ги, но хората ги носят от домовете си

влак

Дървеници атакуват българския жп транспорт. За това свидетелстват жалби и оплаквания на пострадали, придобили личен опит с опасните инсекти, докато пътуват с влаковете на БДЖ.

Случка
Един от случаите е от преди дни, когато Димитър решил да ползва нощен влак, за да стигне от София до Варна, където трябвало да започне нов работен проект. Димитър закупил второкласен билет и се настанил в едно от купетата. Унесен в железния ритъм на влака, пътникът заспал, но часове по-късно се събудил със силни сърбежи по тялото. Набързо направил оглед на кожата си и установил множество следи от ухапвания в областта на крайниците и корема. Първоначално не могъл да установи причината, но малко по-късно тя се появила директно до него под формата на характерната сплескана форма на дървеница по плата на седалката му.

Насекомо
Димитър бързо направил снимка и видео на насекомото, докато то се разхождало по мебелите в купето в търсене на човешка плът. На място той подал сигнал до началник-влака, а по-късно след пристигането си започнал лечение с антиалергично средство. „Това не е прецедент. Много пъти съм попадала на такива сигнали. Мисля, че наистина трябва малко по-отговорно да подхожда железницата“, каза за „Телеграф“ майката на Димитър, Мариета Григорова. Според нея е чист късмет, че Димитър не е силно алергичен, защото в противен случай би се стигнало до хоспитализация. Сърбежите и зачервяването преминали в следващите два дни.

Популация
Възмутената майка качила и публикация във Фейсбук, от коментарите под която личи, че и други пътници са се срещали с хапещото насекомо в купетата на БДЖ. „Мене точно такава твар ме изяде преди седмица в първата класа на 8626 (б.р., нощен влак Бургас-София)…“, споделя друг пострадал. „Тези гадинки се донасят основно от пътниците с кучета, котки, а не рядко и със дрехите на някой, който до преди да се качи на влака, е нахранил козичките и е тръгнал така да пътува“, коментира друг потребител. „Нормално е да има и дървеници, и бълхи, и други насекоми… Все пак возим хора, които се къпят от неделя на неделя“, коментира железничар.

Симптоматика
Проблемът с дървениците обаче не е за подценяване, защото ухапванията от тях не са никак безобидни. „Дървениците предпочитат тъмни, сухи и топли места. Най-благоприятно за тях и тяхното развитие е температурата да е между 18˚и 35˚. Те са най-активни през нощта и именно затова не е учудващо, че ухапванията са се случвали в нощни влакове. Ухапванията са най-вече по крайниците – ръце, крака, но понякога дори и по шията и лицето“, коментира дерматологът д-р Даниела Грозева. „Самите ухапвания предизвикват силен сърбеж, който може дори да невротизира пациентите. Ако пък се поддадат на импулса за разчесване, могат да инфектират мястото вторично вече с бактериален причинител“, допълни специалистът.

Мерки
„Доста хора неглижират проблема с хигиената и дървениците, но трябва всички да знаят, че това не е като ухапване от комар. Знам за много хора, на които им се отразява доста по-тежко на здравето и с месеци се лекуват от ухапванията. Фактът, че има мърляви пътници в големи количества, не означава, че това трябва да е дежурното оправдание. Просто след тях трябва да се чисти както трябва“, категорична е майката на пострадалия. Според БДЖ мерки се вземат и винаги са се вземали. От дружеството обясниха за медията, че имат сключен договор за извършване на дезинфекция, дезинсекция и дератизация (ДДД) на пътнически вагони, мотрисни влакове, закрити и открити площи към дружеството. Обработките се извършват превантивно по график от правоспособни лица за борба с вредители. При необходимост се осигуряват и допълнителни третирания в рамките на определени площи и превозни средства.

Карантина
При констатирано наличие на инсекти във вагоните след проведен мониторинг или получен сигнал от персонал или пътници, вагоните се спират от експлоатация, обработват се допълнително и се поставят под 10-дневна карантина. Едва след повторен мониторинг и установяване липса на вредители вагоните и мотрисите се пускат отново в експлоатация. „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД постоянно предприема мерки за осигуряване на чиста от вредители среда в пътническите салони на подвижния състав и поднася извинение на своите клиенти, които са се натъкнали на инсекти по време на своето пътуване“, заявиха от пътническия жп превозвач.

Закъсненията намалели
Намаляване на закъсненията на влаковете отчита БДЖ. От началото на месец октомври изпълнението на графика се е подобрило с близо 10% в сравнение с предходния месец. Според превозвача това се дължи основно на намаления недостиг на локомотиви от 21 на ден на 8 на ден. Това се е случило чрез ускоряване на ремонтната дейност и стриктно следване на ремонтния график. Заради повечето локомотиви в употреба има дни, в които 95% от влаковете пристигат навреме. Според БДЖ подобни стойности не са отчитани от месец юни.