Народът плаче с глас! Енергийното министерство иска по-скъп ток при по-високо потребление

росен христов

През зимата хората ползват средно по 800 киловат часа месечно, а през лятото – 300 киловат часа ток. Всичко над тези стойности ще бъде по цена на свободния пазар. Изчисленията на енергийните администратори представи на брифинг във ведомството си енергийният министър Росен Христов.

Данните, които са ни дали, показват, че се покриват над 90% от използваното от потребителите”, каза Христов и обясни, че в тези изчисления има резерв, за да обхване всички домакинства. Сега действащите цени остават до тези нива на потребления.

„Идеята ни е потребителите да имат възможно най-еднакви сметки за ток, парно и природен газ. В момента правим изчисления, за да видим дали има разлика. Когато това не е възможно, ще направим корекция, за да кажем – 100 киловат часа ток се равнява на определено количество газ за отопление на дадено жилище”. Това обяви на брифинг в енергийното ведомство.

Прехвъляне на диференциран пазар е възможно, след като има дефиниция за енергийна бедност, уточни той. „Идеята е да защитим тези, които имат нужда от защита. Смятаме да отложим либерализацията на пазара на енергийните потребители възможно най-дълго – до 2024 г.”, каза още енергийният министър.

„Има потребители, които не могат да си позволят пазарните цени на тока. Гледаме да ги защитим, но бюджетът не го позволява това нещо”, каза Христов.

Той поясни, че Регламент за справяне с високите цени на енергията е приет в Брюксел на 6 октомври. „ Имахме и заседание на Кризисния щаб, след което в Министерството на енергетиката имаше среща с всички заинтересовани страни… Постигнахме балансирано решение – всички си тръгнаха еднакво недоволни от срещата”, обясни с усмивка Росен Христов.

Той поясни, че отоплението на дърва, въглища и пелети не се води към Министерството на енергетиката, а е към Земеделското министерство.