Исторически провал! Вежди Рашидов удари звънеца, депутатите си тръгнаха. 8 часа им бяха малко да…

payimage-556385

За първи път в българската история – в края на тържественото първо заседание на Народното събрание, партиите не съумяха да имат избран председател. 8 часа не стигнаха на народните избраници да излъчен „първи сред равни“, който да ръководи заседанията на парламента.

Седемте парти излъчиха петима кандидати: Росен Желязков от най-голямата партия ГЕРБ, Никола Минчев от ПП (и ДБ), Йордан Цонев от ДПС, Кристиан Вигенин от БСП и Петър Петров от „Възраждане“.

Въпреки съмненията имат ли право да прекъснат заседанието си без избран председател, минути преди 17 часа председателстващият Вежди Рашидов удари звънеца и обяви ново заседание утре сутрин в 10:00. Според Конституцията хипотеза да не се избере председател просто не съществува.

В чл. 76 от Конституцията ясни е записано, че само „първото заседание на Народното събрание се открива от най-възрастния присъстващ народен представител“, освен това „На същото заседание на Народното събрание се избират председател и заместник-председатели“. Това не се случи.