Блокажът в НС продължава. От ДПС скочиха яростно на ,,Промяната“: Вие блокирате парламента!

йордан цонев

Блокажът в парламента продължава. Трети опит за избор на председател при остра конфронтация в залата и непримиримост между ГЕРБ и ПП.

„На път сме да сътворим конституционна криза и още една система да блокира“, с тези думи откри третата част на първото заседание на парламента Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Тя предложи правила за пореден нов опит за излъчване на председател на парламента. И отново предложи Росен Желязков за стала на парламентарен председател.

Асен Василев контрира – задача на първата политическа сила е да осигури мнозинство за подкрепа за своята кандидатурата. Ние сме опозиция и няма да подкрепим Желязков. Номинираме отново Никола Минчев, каза съпредседателят на „Промяната“.

Вие блокирате парламента, никоя партия не е имала мнозинство преди съставянето на Народното събрание, обърна се гневно към „Промяната“ Йордан Цонев от ДПС.

На балотажа председателят трябва да бъде избран по правилата. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по повод патовата ситуация с избора на шеф на НС.

Тя уточни, ако се наложи, те ще предложат Кристиян Вигенин,

„Отново ще предложим кандидатурата на Вигенин, ако отпадне ще подкрепим Никола.

„Как ще управлява този председател, като знае, че е избран по този начин“, учуди се Нинова относно евентуални процедурни хватки и игра с кворума.

Почваме отначало, обяви председателстващият учредителното заседание Вежди Рашидов.

Няма да има сделки под масата, няма да има заговорничество, каза Кирил Петков от трибуната се обърна към ГЕРБ: Ако не намерите подкпрепа за своя човек, направете стъпка встрани за друг човек.