КУРИОЗ! Изборна загадка ошашави членове на СИК: 3 машини изписаха “подправен дневник”

цик машина

“Дневникът е подправен” – това изписаха при включването си 3 машини във вчерашния изборен ден. Случаят е безпрецедентен и до момента не е ясно каква е причината за странното съобщение. Секциите са във Варна, Свищов и село Ковачене.

Гласуването на дефектиралите машини е било спряно според указания на ЦИК и са извадени хартиените бюлетини.

“След изборите, когато тези машини бъдат върнати в склада, ще се извърши проверка на какво се дължи това”, каза зам.-председателят на ЦИК Росица Матева.

“Звучи странно, но всъщност е банално – най-вероятно става дума за дефектни флашки. Всяка машина има по две флашки, “огледални” една на друга. Гласовете и текущият резултат се записват и на двете и трябва да съвпаднат. Ако обаче при запис една от флашките дефектира, данните се разминават. При проверка машината установява това, дори да има само един байт разлика”, обясни бившият министър на електронното управление Божидар Божанов. Допуска, че това се дължи на стари флашки.

Този път никой не изяде разписката си. В Монтана обаче мъж се е опитал да вкара картата си няколко пъти в машината, като така я е блокирал. Имало и други такива случаи. Монтанската машина е била поправена и вотът продължил на устройството.

В средата на изборния ден се заговори, че в ромски махали имало инструктаж така да се блокират машините, за да се мине към гласуване с хартиени бюлетини. “Имаме такава информация, сведохме я до всичките си служители по места, дали сме инструкции в такива случаи да бъде извършена незабавна проверка. Ако тези твърдения не са верни, да се търси този, който е накарал въпросните граждани да твърдят подобни манипулативни факти”, обяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев.

През целия ден МВР и прокуратурата получаваха сигнали за купуване на гласове. В най-голямото плевенско село Буковлък, в което живеят около 3000 роми, по обяд бяха задържани двама мъже и жена като заподозрени. Местните се струпаха около къщите им и обвиниха униформените в полицейско насилие. Кметът на Буковлък бе предупреден с протокол заради сигнал, че е обещавал по кубик дърва на глас за определена партия.

В радомирското село Извор пък бе задържан кметският брат, който предлагал пари срещу вот. В дома му са открити и иззети три списъка с имена, както и пари.

В Нови пазар 51-годишен, също в ромската махала, бе арестуван по сигнал, че купувал гласове. Претърсени са 5 адреса, открити са списъци с имена, ЕГН-та и адреси на хора. Иззети са мобилни телефони и пари.

Общо над 100 сигнала за купуване на гласове и други изборни нарушения са получили в МВР в неделя. Разследванията от началото на кампанията са 70 – в пъти по-малко, отколкото на изборите през ноември.

Над 100 сигнала за купуване на гласове и други нарушения, замесени и селски кметове.