От ВМРО се вдигнаха, блокираха входа на комбината „Лукойл Нефтохим“ и направиха нещо невиждано

александър сиди

С надписи „Стига монополи!“, „Не на спекулата с цените на горивата!“ и „От всеки лев Лукойл взима по лев горница“, привърженици и симпатизанти на ВМРО, подкрепени от недоволни граждани, проведоха автошествие и блокираха с автомобили централния вход на рафинерията край Бургас, предава флагман.бг.

Съпредседателят на партията Александър Сиди, който е и водач на бургаската листа с кандидати за народни представители, се обърна към протестиращите пред рафинерията с думите:

„Събрали сме се днес тук, за да кажем „Не на монополите!“, „Не на спекулата“, защото тази рафинерия работи с руския сорт петрол „Урал“, който не се е увеличавал на борсите. Този сорт няма нищо общо с американския, който се търгува за около 100 долара за барел, и всъщност цената, която плащат всички български граждани е спекулативна и е с 1 лев отгоре над реалната.

Собствениците на рафинерията използваха некадърността на предишните управляващи, които изобщо не се вълнуваха от това какво се случва с цените, а ги интересуваше как да предадат българския национален интерес в Македония. Интересуваше ги как да откраднат едни милиони от цената на газа през нашите джобове и оставиха монополите да се развихрят по начин, който не се беше случвал досега“.

Другият съпредседател на ВМРО Искрен Веселинов заяви, че правителството на Кирил Петков с основание може да бъде наречено правителство на Лукойл.

„Един от генезисите на родната инфлация е тук зад нас – Лукойл. Тези хора купуват с 30% по-евтин нефт от Русия, минават го през техен прекупчик и ни го продават на световните борсови цени. Т.е. петролът в България е фактуриран измамно и правителството знае за това. Правителството на т. нар .„Промяна“ го позволи и го разреши, отстоявайки интересите на Лукойл в ЕК и по този начин бръкна в джоба на всеки един от нас – пряко, чрез горивото, което зареждаме всеки ден в автомобилите си и косвено чрез инфлацията, която напомпа.“

Той беше категоричен, че българската държава трябва да заяви, че цени на горивата над 2.50 лв./л. са престъпление и да въведе собствено управление в Лукойл. Такъв пример има вече в Европа и той е в Италия, където държавата пое управлението над тамошната рафинерия на компанията.
Трябва това да се случи и тук, ако монополистът не спре да смуче кръвта на българския народ. Да назначим особени управители в Лукойл до отстраняване на всички порочни практики, посочи пътя Веселинов.

И още нещо, което ПП създадоха, а именно монопола върху складовете за акцизни горива, които в момента 80% се контролират от Лукойл. КЗК трябва моментално да излезе с решение и да се разпореди тези складове да минат в нормална конкурентна среда и да позволят свободен внос, за да се нормализират цените.

Според Александър Сиди, всички тези манипулации рано или късно ще бъдат осъзнати от българския гласоподавател и ВМРО ще се върне там, където й е мястото, ще се пребори и ще спре спекулата и монополите, които ежедневно „дерат“ българските граждани с безумни цени.

„Дошли сме тук в Бургас не да забиваме българския флаг на един бряг, за да си правим ПР. Тук сме, защото ние от ВМРО имаме история в борбата с монополите. Тук сме, за да кажем НЕ на всички безумия, които се случват в държавата и съм сигурен, че всички български граждани на 2 октомври ще мислят, ще отидат до урните и ще гласуват с разум“, заяви пред протестиращите той.