Внимание, шофьори! Тази проста грешка може да ви струва книжката за 6 месеца

Пътна полиция

Аварийните светлини са предупредителен сигнал. Основната му задача е да предупреждава или привлича вниманието на другите участници в движението. Той играе важна роля за осигуряване на безопасността на движението. У нас обаче най-често се използва при „неправилно паркиране“. И за да благодарите на друг участник в движението, че ви е пропуснал да минете пред него. Има обаче и други ситуации, за които, аварийните светлини са предназначени.

Много шофьори, както вече споменахме, използват аварийна светлинна сигнализация при паркиране в забранени зони. Това се прави, за да изглежда това спиране като принудително и да се предотврати получаването на глоба. Принудителното спиране обаче е спиране на движение поради техническа неизправност на автомобила или опасност, а не спиране за лични нужди на водача, информира Automedia.

Законът обаче позволява използването на аварийни светлини само в определени случаи. Алармата за аварийна светлина трябва да бъде включвана само при тези случаи:

– при принудително спиране на пътя;

– при спиране по искане на полицейски служител;

– поради заслепяване на водача от фарове;

– при управление на МПС с технически неизправности;

– на теглено превозно средство;

– при рязко спиране на пътя;

– при авария.

Ако превозното средство не е оборудвано с аварийна светлинна сигнализация или тя е неизправна (в случай на превозно средство, което се движи е с технически неизправности), водачът трябва да инсталира триъгълник или парче червен плат на превозното средство, така че да се вижда от другите участници в движението.

При нарушаването на правилата за използване на аварийна светлинна сигнализация, законът за движение по пътищата предвижда административна отговорност под формата на предупреждение или глоба. А ако тези нарушения са довели до създаване на извънредна ситуация, водачът може да да загуби шофьорската си книжка за период от шест месеца до една година.