Бизнесът бие камбаната: Нещо не е наред! Цената на течните горива у нас трябва да са най-ниските в ЕС!

васил велев

Трябва да бъдат управлявани високите цени и инфлацията. Това са факторите, които влияят на хората, каза пред бТВ Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Запитан за срещата на президента Румен Радев и Лукойл, той заяви, че цените на течните горива у нас трябва да са най-ниски, тъй като суровината, която ползваме е на около 1/3 на пазара, а има и други фактори. Има три страни в ЕС с по-ниски цени на горивата и това трябва да ни подсказва, че не всичко е наред, заяви той.

Цената може да поевтинее с близо лев, но може да поевтинеее и с 50 стотинки, каза Велев.

Лукойл работи на ишлеме и винаги може да направи така, че разходите да са едно към едно с приходите и да няма печалба, изтъкна той.

В случая става дума за добра воля и средносрочно партньорство, тъй като ние ще сме изключение от ембаргото през следващите две години и ще има един голям марж, който трябва да се раздели между потребителите и акционерите, каза Велев.

Не трябва да се прибягва до мерки, които допълнително разбиват пазара, посочи той на въпрос за обсъжданото в ЕС ембарго върху руските Доставки.

Цената на микса е 179.91 лв. При нас прагът е 250 лв. Това е добра, справедлива цена, при която енергетиката печели достатъчно, за да може да се развива, а е много важно да се има предвид, че компенсациите не са помощи, а са възстановяване на надвзетото, посочи той.